Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ακολούθησε τις συμπλοκές που σημειώθηκαν στις 6 πμ της Δευτέρας στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, μεταξύ των απεργών που βρίσκονταν εξωτερικά του κτιρίου και αυτών που ήθελαν να εισέλθουν ώστε να εργαστούν.
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ακολούθησε τις συμπλοκές που σημειώθηκαν στις 6 πμ της Δευτέρας στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, μεταξύ των απεργών που βρίσκονταν εξωτερικά του κτιρίου και αυτών που ήθελαν να εισέλθουν ώστε να εργαστούν.
Όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο υπό την προϋπόθεση το εργοστάσιο να παραμείνει σε λειτουργία. "Πεποίθησή μου είναι ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν στο χώρο της εργασίας μπορούν να επιλυθούν με ένα τρόπο: Με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με πνεύμα συνεννόησης και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας. Αυτή τη φορά όμως με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες, χωρίς αστυνομική παρουσία", ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
Παράλληλα, βαριές εκφράσεις αντήλλαξαν στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" Άδωνις Γεωργιάδης από την ΝΔ, Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ και Γιάννης Μπαλάφας απο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Λευτέρη Γρηγοράκο από το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης.
"Το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ έκανε την απεργία. Γιατί την έκανε; Γιατί ενόψει εκλογών ήθελε ένα ωραίο μαγαζί πάνω στην εθνική οδό, να φαίνονται τα μεγάλα πανό με δήθεν τη μεγάλη ηρωική απεργία, πλήρωνε το ΚΚΕ αυτούς που έκαναν απεργία, γι' αυτό έκαναν απεργία, έπαιρναν λεφτά από το ΚΚΕ. Άρα αυτοί οι άνθρωποι έκλεισαν το εργοστάσιο για να κάνει το ΚΚΕ τον ηρωικό του δήθεν αγώνα", είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.
"Τα εργοστάσια στην Ελλάδα τα κλείνει η κρίση και τα αφεντικά τους. Αυτή τη χρονιά έκλεισαν 600 εργοστάσια στη βόρειο Ελλάδα και δεν έγινε καμιά απεργία", ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός.
"Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει μέσα από το διάστημα αυτό σε ένδειξη καλής θέλησης προς την εργοδοσία να δεχθεί να προσλάβει 40 από τους απολυμένους, ώστε να δουν σε βάθος χρόνου αν θα ξεκινήσει το εργοστάσιο", είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπαλάφας.
"Αν υπάρξει πρόθεση και από τις δύο πλευρές -γιατί υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης- πιστεύω ότι θα υπάρξει και εκ μέρους των εργαζομένων. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, χρειαζόμαστε όλοι τις δουλειές μας. Κι αυτοί οι εργαζόμενοι υπέστησαν πολύ μεγάλη μείωση στις αποδοχές τους", ανέφερε ο Λευτέρης Γρηγοράκος.
Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ σε ανακοινώσεις τους καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με τα ΜΑΤ να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων.
"Ο πρωθυπουργός που πρόσφατα είπε ότι θα προστατεύσει το 'ιερό δικαίωμα στην εργασία' γνώριζε ότι η φράση αυτή είναι η επιτομή της απεργοσπαστίας. Πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι τέτοιες τακτικές γίνονται όπλο κατά των απεργών, όχι όμως και κατά όλων όσων κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και τις μεταφέρουν εκτός Ελλάδος, πετώντας στο δρόμο τους εργαζομένους", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς.
Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που σήμερα το πρωί έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν για ακόμα μια φορά τους απεργούς χαλυβουργούς. Με ιδιαίτερη μανία χτύπησαν τραυματίζοντας αρκετούς εργάτες που υπερασπίζονται τον ηρωικό αγώνα τους, το δικαίωμα στη δουλειά όλων. Το ΠΑΜΕ συγχαίρει τους υπουργούς Δένδια και Ρουπακιώτη που και με δική τους εντολή χτυπήθηκαν οι εργάτες. Είναι υπάλληλοι των βιομηχάνων, του Μάνεση και δουλεύουν για τα κέρδη του".
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χαλυβουργικής Γιώργος Σιφονιός δήλωσε: "Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα θρηνήσουμε θύματα. Να πάρουν την ευθύνη και να καλέσουν τριμερή επιτροπή από το υπουργείο μεταξύ εργοδοσίας και σωματείου εργαζομένων, για να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα".