Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον η Ισπανία, με το κόστος του δανεισμού της στα ύψη, αλλά και μετά το αλαλούμ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περί "κοινής ανακοίνωσης" Μαδρίτης, Παρισιού και Ρώμης για παρέμβαση του ευρωμηχανισμού, που διαψεύσθηκε στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας.
Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον η Ισπανία, με το κόστος του δανεισμού της στα ύψη, αλλά και μετά το αλαλούμ που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περί "κοινής ανακοίνωσης" Μαδρίτης, Παρισιού και Ρώμης για παρέμβαση του ευρωμηχανισμού, που διαψεύσθηκε στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας.
Αργά το βράδυ της Τρίτης και η Ισπανία διέψευσε τα περί "κοινής ανακοίνωσης" της χώρας με την Ιταλία και τη Γαλλία, με την οποία ζητούσε την άμεση εφαρμογή των συμφωνιών της πρόσφατης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εστάδο Μέντες ντε Βίγο, σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση "δεν είχε την πρόθεση να πει ότι υπήρχε μια κοινή διακήρυξη των τριών χωρών".
Το υποτιθέμενο κοινό ανακοινωθέν ζητούσε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και να παρέμβει ο ευρωμηχανισμός για να εκτονωθούν οι πιέσεις των αγορών.
Το κείμενο της ανακοίνωσης δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μαδρίτη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Εστάδο Μέντες ντε Βίγο. Λίγο αργότερα, όμως, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ έκανε λόγο για αναληθή πληροφορία, ενώ και στη Ρώμη Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν άγνοια όταν ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters.
Μέσα σ' ένα τέτοιο σκηνικό δεν προκαλεί έκπληξη η διολίσθηση του ευρώ στο 1,2050 έναντι του δολαρίου, σε μια πορεία για νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από 1,20 δολάρια. Στη Μαδρίτη το χρηματιστήριο έκλεισε την Τρίτη με απώλειες 3,58% και στο Μιλάνο στο -2,71%, ενώ το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων για τη Μαδρίτη εκτινάχθηκε στο 7,5% και αυτό της Ιταλίας βρέθηκε στο 6,5%.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ντε Γκίντος αναφέρθηκε σε παράλογη συμπεριφορά των αγορών και τόνισε: "Χαρακτηρίζεται βραχυπρόθεσμα από υπερβολική νευρικότητα για την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επαναλαμβάνω: Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που επηρεάζεται. Η Ισπανία αυτήν τη στιγμή, αλλά, και νωρίτερα μοιάζει με την τάφρο στην οποία βυθίζονται όλες οι αβεβαιότητες σχετικά με το ευρώ. Δεν έχει να κάνει, όμως, μόνο με την Ισπανία. Εχει να κάνει με το μέλλον της Ευρωζώνης για το οποίο, επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε βραχυπρόθεσμα".
Από την πλευρά του, ο Μάριο Μόντι υπερασπίστηκε την πολιτική του έναντι των αγορών. "Υπάρχει -είπε- μεγάλη νευρικότητα στις αγορές για λόγους που, όπως μου φαίνεται, έχουν μικρή σχέση με τα συγκεκριμένα προβλήματα της Ιταλίας".
Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις για τα δραματικά οικονομικά προβλήματα των ισπανικών περιφερειών, αντίστοιχη δείχνει να είναι η εικόνα και στην Ιταλία. Μετά τη Σικελία, όπου ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την παραίτησή του στο τέλος του μήνα, προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και αρκετοί μεγάλοι ιταλικοί δήμοι, μεταξύ των οποίων η Νάπολη και το Παλέρμο, αλλά και πόλεις του Βορρά.
Σε μια σαφή αιχμή προς το Βερολίνο και τους συμμάχους του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπενθύμισε σε συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι ότι το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών συμφωνήθηκε τέλη Ιουνίου και εξέφρασε τη λύπη του που "παρότι η απόφαση ήταν εξαιρετική, καθυστερεί να υλοποιηθεί και επεμβαίνει η κερδοσκοπία".
Παράλληλα, έθεσε το θέμα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως "αν χρειαστεί να παρέμβουμε, θα γίνει με αύξηση των πόρων του τείχους προστασίας… ή με μία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".
Είχε προηγηθεί σαφής προειδοποίηση προς τη Βόρεια Ευρώπη για μετάδοση της κρίσης στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, μετά την απόφαση να αναθεωρήσει σε αρνητικές τις προοπτικές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, την ώρα που η Ισπανία αναγκάζεται να δανείζεται από τις αγορές με πολύ τσουχτερά επιτόκια. Σήμερα το επιτόκιο των δεκαετών παρέμεινε στο 7,5%.
Στο μεταξύ, συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, στο πλαίσιο του ελέγχου για το αίτημα στήριξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Λευκωσία θα χρειαστεί 13 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.