Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για εφαρμογή του προγράμματος, λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αρχής γενομένης από τη Moody's. Στην Ευρώπη, πάντως, εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στις δηλώσεις Ρέσλερ ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.
Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για εφαρμογή του προγράμματος, λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αρχής γενομένης από τη Moody's η οποία υποβαθμίζει τις προοπτικές Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου εξαιτίας του αυξανόμενου κινδύνου να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.
Το Reuters μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, επικαλούμενο δηλώσεις τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν κατονομάζει, ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ "θολό" παραμένει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του ΔΝΤ περί περαιτέρω βοήθειας.
Στην Ευρώπη, πάντως, αλλά και στο εσωετρικό της Γερμανίας, εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στις δηλώσεις Ρέσλερ ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γρμανική εφημερίδα "Handelsblatt" υποστηρίζει ότι η στάση του προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας εργασίας Τόμας Βίζερ διαχωρίζει, με δηλώσεις του στο ORF, την ευρωπαϊκή θέση από εκείνη του Γερμανού αντικαγκελάριου, λέγοντας: "Αυτή είναι μια άποψη του Γερμανού αντικαγκελάριου Ρέσλερ. Εγώ ακούω από όλους τους άλλους πολιτικούς ότι η ακεραιότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με τα 17 μέλη εξακολουθεί να μην τίθεται εν αμφιβόλω".
Τις θέσεις Ρέσλερ αποδομούν και οι γερμανικοί "Financial Times", παρουσιάζοντας έκθεση της Bundesbank, όπου τονίζεται ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
"Το εγχείρημα της Ευρωζώνης -σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση- είναι αμετάκλητο και καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει. Η διατήρηση του ευρώ προϋποθέτει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη όλες οι χώρες μέλη της. Ωστόσο, για τη διαρκή συμμετοχή κάθε χώρας-μέλους σε μία νομισματική ένωση είναι απαραίτητες δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες θα λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη".
Παράλληλα, και ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποιεί ότι η λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι όπως θέλουν να την παρουσιάζουν ορισμένοι η φθηνότερη και η καλύτερη, αλλά τουναντίον θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. "Το λέω γι' άλλη μια φορά, αν φύγει μια χώρα απ' την Ευρωζώνη, αυτό θα έχει μειονεκτήματα για όλες τις χώρες" τονίζει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Μιχαελ Μάιστερ, εμμένει ότι η Γερμανία δεν θα δώσει άλλα χρήματα για την Ελλάδα. "Εάν ο περισσότερος χρόνος σημαίνει και περισσότερα κεφάλαια, δεν νομίζω πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί" σημειώνει και προσθέτει: "Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να εμφανίσει αποτελέσματα".
Στήριξη στον Ρέσλερ παρέχει ο γενικός γραμματέας του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, Πάτρικ Ντέρινγκ, ο οποίος επισημαίνει στην "Passauer Neue Presse": "Οι στόχοι για τις μεταρρυθμίσεις, με βάση όλα όσα ακούμε, είναι ξεκάθαρο πως δεν θα έχουν επιτευχθεί και η κυβέρνηση έχει παραβεί τις υποσχέσεις της. Δεν βλέπω να επιτυγχάνεται πλειοψηφία στην Bundestag για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη στις αγορές εάν η Ελλάδα δεν αποτελούσε πια μέλος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να εξυγιανθεί πιο γρήγορα εκτός Ευρωζώνης".
Επί του παρόντος, δεν συζητούμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν την έκθεση της τρόικας, ενώ προβλέπει ότι η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά το 2020. Λέει χαρακτηριστικά: "Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα".
Παράταση μόνο υπό όρους βλέπει για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γερμανίας Βόλφκανγκ Φραντς. Μιλώντας στη "Sueddeutsche Zeitung" αναφέρει: "Θα μπορούσε να συζητηθεί για την Ελλάδα παράταση λίγων μηνών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εάν η Αθήνα καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και αγαθών, εάν δηλαδή προχωρήσει πιο άμεσα και πειστικά στην άρση των εμποδίων που αποτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα και εγκαταστήσει με αξιοπιστία αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα".