Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των τριών πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's επικαλούμενος ως αιτία την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των τριών πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's επικαλούμενος ως αιτία την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ. Όπως αναφέρει η Moody's, ακόμη και αν αυτό αποφευχθεί, είναι πιθανό να χρειαστεί υποστήριξη η Ισπανία και η Ιταλία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης: "Λαμβάνουμε υπ'όψιν την απόφαση της Moody's που επιβεβαιώνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα ενός σημαντικού αριθμού κρατών της ευρωζώνης, που υποστηρίζεται από τα υγιή θεμέλια, τα οποία έχουν αυτές οι τρεις χώρες και άλλες στους κόλπους της ευρωζώνης".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι που επικαλείται η Moody's δεν είναι καινούργιοι.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε: "Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές για λόγους που, όπως μου φαίνεται, έχουν μικρή σχέση με τα συγκεκριμένα προβλήματα της Ιταλίας".
Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας "La Stampa" για την οικονομική περιφερειών και δήμων της Ιταλίας. Μετά τη Σικελία, που έλαβε ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία, προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και αρκετοί μεγάλοι ιταλικοί δήμοι, μεταξύ των οποίων η Νάπολη και το Παλέρμο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ισπανία όπου ήδη δύο περιφέρειες έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση και ενδεχομένως και η Καταλονία να προχωρήσει στην ίδια κίνηση.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος αναφέρθηκε σε παράλογη συμπεριφορά των αγορών, τονίζοντας πως: "Χαρακτηρίζεται βραχυπρόθεσμα από υπερβολική νευρικότητα για την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επαναλαμβάνω: Η Ισπανία δεν είναι η μόνη
χώρα που επηρεάζεται. Η Ισπανία αυτήν τη στιγμή, αλλά, και νωρίτερα μοιάζει με την τάφρο στην οποία βυθίζονται όλες οι αβεβαιότητες σχετικά με το ευρώ. Δεν έχει να κάνει, όμως, μόνο με την Ισπανία. Εχει να κάνει με το μέλλον της Ευρωζώνης για το οποίο, επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε βραχυπρόθεσμα".
Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Richard Quest στο CNN για τις απώλειες των χωρών σε περίπτωση ισπανικής χρεοκοπίας, την ώρα που αρκετοί αναλυτές δε συμμερίζονται την άποψη ότι η Ισπανία θα χρειαστεί συνολική διάσωση της οικονομίας.