Τα συμπεράσματά τους φαίνεται ότι έχουν ήδη βγάλει οι Ευρωπαίοι, πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως ο έλεγχος της τρόικας στην Αθήνα, προεξοφλώντας νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τη "Wall Street Journal", το ΔΝΤ τάσσεται εμμέσως υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ.
Πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως ο έλεγχος της τρόικας στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους και προεξοφλούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το Reuters εκτιμά ότι το βάρος πέφτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη, που θα πρέπει είτε να κουρέψουν τα ομόλογα που κατέχουν είτε να παρατείνουν κι άλλο τα δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια.
Αξιωματούχος της ΕΕ έλεγε στο Reuters: "Η πολιτική δυναμική πηγαίνει πραγματικά ενάντια στην οικονομική δυναμική. Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι ξεκάθαρα -πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το χρέος της Ελλάδας αν είναι να καταστεί βιώσιμο- όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση".
Να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα ζητεί και ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι Έλληνες εφαρμόζουν το πρόγραμμα προσαρμογής. Μιλώντας στο Dow Jones Newswires, τονίζει: "Έχουν τεράστια προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει να βρουν τις δικές τους λύσεις. Αλλά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους. Εάν κάνουν ό,τι έχουν υποσχεθεί, τότε οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα λεφτά".
Στο μεταξύ, σε τεχνική ανάλυσή του που δημοσιεύει η "Wall Street Journal", το ΔΝΤ τάσσεται εμμέσως υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των υπολοίπων χωρών.
Ο Οικονομολόγος του ινστιτούτου Brookings και πρώην αντιπρόσωπος της Ιταλίας στο ΔΝΤ Ντομένικο Λομπάρντι, δηλώνει στη Wall Street Journal : "Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν ένα haircut στα ομόλογα, στο ελληνικό χρέος ή σε όποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της".
"Το έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Η μελέτη είναι μία τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", τόνίζει στην ίδια εφημερίδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.