Έκτακτο Eurogroup και σύνοδο κορυφής μέσα στον Aύγουστο "βλέπει" η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, την ώρα που σύμφωνα με την εφημερίδα "Die Welt" οι δανειστές επεξεργάζονται ένα plan D για την Ελλάδα, που προβλέπει παραίτηση της ΕΚΤ και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων από μέρος των αξιώσεών τους.
Έκτακτο Eurogroup και σύνοδο κορυφής μέσα στον Aύγουστο "βλέπει" η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, την ώρα που σύμφωνα με την εφημερίδα "Die Welt" οι δανειστές επεξεργάζονται ένα plan D για την Ελλάδα, που προβλέπει παραίτηση της ΕΚΤ και ομάδας ιδιωτών ομολογιούχων από μέρος των αξιώσεών τους.
"Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, 'αλλά και στην Κύπρο', αυξάνεται η πιθανότητα για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, μέσα στον Αύγουστο" εκτιμά η Μαρία Φέκτερ μιλώντας στην "Ostereich".
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του Ντέιβιντ Χόλεϊ, επιβεβαιώνει ότι σε περίπτωση επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας είτε μέσω αναδιάρθρωσης είτε μέσω νέων κεφαλαίων θα πρέπει να καλυφθούν από την ΕΕ, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το εάν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ και τα κράτη μέλη να δεχθούν κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχουν.
Όπως είπε ο κ. Χόλεϊ, "οι αποκλίσεις από τους στόχους απαιτούν περαιτέρω χρηματοδότηση. Η άποψη του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 χρειάζεται επιπλέον 70 δισ. ευρώ περίπου".
Οι Γερμανοί, πάντως, αυξάνουν την πίεση προς την Ελλάδα, με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ να υποστηρίζει ότι αντί των συνεχών πληρωμών, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί τη μόνη και την καλύτερη λύση, καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο η αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βοήθεια.
"Μια χώρα σαν την Ελλάδα -λέει ο κ. Ζέντερ- πρέπει να οικοδομήσει το κράτος από την αρχή. Αυτό είπε και η Παγκόσμια Τράπεζα. Γι' αυτό πιστεύω ότι η λύση δεν έγκειται στο να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη".
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Μέρκελ για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γεγονός που ερμηνεύεται από το πρακτορείο Βloomberg ως η πρώτη ένδειξη από Γερμανό αξιωματούχο ότι μπορεί να επίκειται πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα.
"Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μία 'πιθανή λύση', αλλά δεν έχει αποτελέσει ακόμη θέμα συζήτησης. Φυσικά, πρέπει να σκεφθούμε ποιες δράσεις θα χρειασθούν, αν προκύψει το χειρότερο. Αλλά θα μας κοστίσει πολλά χρήματα" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρτλε.
Η CITI ανεβάζει στο 90% τις πιθανότητες εξόδου της Eλλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, με πιθανότερο το σενάριο εξόδου μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί δηλώνει πως ούτε υποθετικά δεν θα έπρεπε να γίνεται αναφορά σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και το τέλος του κοινού νομίσματος. "Αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ -επισημαίνει- αυτό θα σημαίνει το τέλος του ευρώ. Το ευρώ δεν είναι ένα μη αναστρέψιμο οικοδόμημα και κατά συνέπεια, οι αγορές θα νιώσουν πως είναι ελεύθερες να δράσουν για να θέσουν εκτός ενιαίου νομίσματος ύστερα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ούτω καθ' εξής. Δεν θα έπρεπε να γίνεται ούτε υποθετική αναφορά στην δυνατότητα εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη".