Η περικοπή των λειτουργικών δαπανών, η συγχώνευση φορέων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση ώστε την διετια 2013-2014 να εξασφαλίσει μείωση δαπανών 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία.
Ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση των επικεφαλείς της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Στην εν λόγω συνάντηση δεν συζητήθηκαν τα μέτρα που καλείται η κυβέρνηση να λάβει, παρά η πορεία των έως τώρα συμφωνηθέντων και η υλοποίησή τους.
Η περικοπή των λειτουργικών δαπανών, η συγχώνευση φορέων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση ώστε την διετια 2013-2014 να εξασφαλίσει μείωση δαπανών 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σημαντικό βάρος θα πέσει στα δημόσια νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονται "στο κόκκινο", ενώ με εγκύκλιο που έστειλε ο υπουργός Υγείας προς όλες τις διοικήσεις, ζητά η εφημερίες να περιοριστούν ώστε να μην υπερβαίνουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί για το 2012.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν σταματούν εκεί, αφού αφορούν και στις μειώσεις των μισθών στους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ σε περίπτωση που εφαρμοστεί το ειδικό μισθολόγιο, θα έρθει να προστεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- και "μαχαίρι" στις εφημερίες και στις υπερωρίες νοσηλευτών κατά 25%, την στιγμή μάλιστα που αυτοί είναι απλήρωτοι για υπερωριακή εργασία πέντε μηνών.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, υποστηρίζοντας ότι αν η κυβέρνση επιχειρήσει νέα περικοπή, θα βγάλει τα νοσοκομεία της χώρας εκτός εφημέρευσης.
Εκτιμάται ότι για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα ποσά, στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν περικοπές δαπανών σε ιατρικά υλικά και σε κάθε είδους αναλώσιμα, σε φάρμακα μέχρι και στα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων όπως το ηλεκτρικό, ενώ οι νοσοκομειακές κλίνες θα μειωθούν κατά 10.000, γενονός που -όπως λένε οι ειδικοί- χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα βασικά νοσοκομεία της χώρας.
Την ώρα που πρέπει να εξασφαλιστούν τα 600 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται ο "αγώνας δρόμου" για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας το προηγούμενο διάστημα, αφού η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί τον επόμενο χρόνο σχεδόν κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το 2012 είναι τα 2,88 δισ. ευρώ, το δε 2013 θα πρέπει να κλείσει στα 2,10 δισ. ευρώ.
Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί περισσότερο η μεταφορά σε γενόσημα φάρμακα -κατά προτίμηση Ελληνικά- ώστε να υπάρχουν πόροι και για τα καινοτόμα.