Πληροφορίες για σχέδιο που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περί "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μεταδίδει το Reuters. Για σχέδιο για "κούρεμα" 30 δισ. μιλά και η "Wall Street Journal". Στο μεταξύ, και δεύτερος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Πληροφορίες για σχέδιο που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περί "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών ώστε το χρέος να πέσει στο 100% μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα, σε ανταπόκριση της "Wall Street Journal" από την Αθήνα αναφέρεται ότι λόγω ύφεσης διαπιστώνεται μια "τρύπα" τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο σχέδιο διάσωσης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ισόποση διαγραφή χρέους από τους επίσημους πιστωτές -δηλαδή ΕΚΤ, ΔΝΤ, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις- για να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις δηλώνει στη "WSJ" ότι προκειμένου να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο η επιλογή είναι είτε να δώσεις τα επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα είτε να αποδεχθείς μείωση σε αυτά που σου οφείλονται.
Άλλος αξιωματούχος τονίζει στην εφημερίδα ότι είναι αντιληπτό πως εάν τραβήξεις την πρίζα από την Αθήνα τώρα, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής για άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, καθώς οι αγορες θα πιστέψουν ότι η Ευρωζώνη δεν έχει άλλο τρόπο για να περιορίσει την κρίση του χρέους.
Την ίδια ώρα, ο "Economist", με άρθρο του, διερωτάται εάν πλησιάζει η ελληνική έξοδος και δίνει περιθώριο λίγων εβδομάδων στη χώρα για να πείσει τους πιστωτές της.
Στο μεταξύ, μετά τον Γερμανό αντικαγκελάριο, και δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Φρίντριχ.
Με συνέντευξή του υπό τον τίτλο "Η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Αθήνα", είναι -όπως υποστηρίζει η Rheinische Post- ο πρώτος υπουργός που προέρχεται από το κόμμα της Μέρκελ, ο οποίος παίρνει αποστάσεις από την προσήλωση στη διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ, με τη δήλωσή του: "Το πιο σημαντικό ζήτημα δεν το μέγεθος της ζώνης του ευρώ, αλλά αν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από τη ζώνη του ευρώ".
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, που ρωτήθηκε σχετικά, υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Βερολίνου σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συνδέει, όμως, ευθέως την καταβολή της επόμενης δόσης με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. "Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Αθήνα υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα" σημειώνει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
O υπουργός Oικονομικών της Λετονίας Άντρις Βίλκις, σχολιάζοντας την καθυστέρηση της κυβέρνησης να καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ το συντομότερο δυνατό. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Βίλκις λέει χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν γίνεται να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος το συντομότερο δυνατό να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η προσωπική μου λύση είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό".
Η Commerzbank σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προς το παρόν κρύβονται πίσω από τον έλεγχο της τρόικας και δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αποφασίσουν να τραβήξουν την πρόζα από την Ελλάδα. Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι πιθανότερο το "κούρεμα" των δανείων του δημόσιου τομέα παρά ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Ο ηγέτης της γερμανικής αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, πάντως, προειδοποιεί μέσω της "Neue Osnabruecker Zeitung" για ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θα σταματήσουν οι εισαγωγές. "Εάν η Ελλάδα -σημειώνει- υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία μαζί με τους εταίρους θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου να προμηθεύσουν τρόφιμα και φάρμακα στον ελληνικό λαό".
Να δείξει μεγαλύτερη υπομονή με την Ελλάδα ζητεί από τη Γερμανία το μέλος της επιτροπής σοφών που συμβουλεύει την κυβέρνηση Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές για όλη την Ευρωζώνη. "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν χειρότερη για την Ευρωζώνη παρά για την ίδια τη χώρα μεσοπρόθεσμα, καθώς θα προκαλούσε μία διαδικασία αποσταθεροποίησης για τις υπόλοιπες χώρες με προβλήματα η οποία θα ήταν ανεξέλεγκτη" αναφέρει ο κ. Μπόφινγκερ.