Μεγάλες αλλαγές στον χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να φέρει το σχέδιο "Αθηνά", καθώς θα προβλέπει το κλείσιμο ιδρυμάτων αλλά και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Μεγάλες αλλαγές στον χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να φέρει το σχέδιο "Αθηνά", καθώς θα προβλέπει το κλείσιμο ιδρυμάτων αλλά και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σαρωτικές αυτές αλλαγές, όχι μόνο για να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και προκειμένου τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. "Ανασυγκροτούμε την Αρχή για να κάνει καταγραφή και προτάσεις και στη συνέχεια χωρίς αναβολές και αιφνιδιασμούς, μετά από διάλογο θα ανακοινώσουμε τις αλλαγές", επισημαίνει ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", στο μικροσκόπιο της Αρχής Διασφάλιστης Ποιότητας θα μπουν 4 περιφερειακά πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Έτσι, το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει από τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παλαιότερες μελέτες πρότειναν ότι τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης τμημάτων με συναφές αντικέιμενο, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων. Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, για τα τμηματα της Φλώρινας έχει γίνει πρόταση να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη έχουν χαρακτηριστεί "μη βιώσιμα".
Την ίδια ώρα, τις δικές τους προτάσεις έχουν καταθέσει οι καθηγητές ΤΕΙ που έχουν καταγράψει περιπτώσεις όπου υπάρχει αλληλοκάλυψη μεταξύ σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πάντως, ενώ από το 1974 λειτουργεί σχολή νοσηλευτικής ΤΕΙ, ιδρύθηκαν και σχολές νοσηλευτικής ΑΕΙ σε Αθήνα και Πελοπόννησο, με τα ίδια έτη σπουδών και το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα, ενώ επίσης αν και υπήρχε τμήμα τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής σε ΤΕΙ, ιδρύθηκε τμήμα επιστήμης τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σε παράρτημα του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο.