"Όχι" στην επιμήκυνση αλλά και σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδα "DIE WELT" με τον τίτλο: "Όχι άλλα χρήματα για τους υπερχρεωμένους Έλληνες".
"Όχι" στην επιμήκυνση αλλά και σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδα "DIE WELT" με τον τίτλο: "Όχι άλλα χρήματα για τους υπερχρεωμένους Έλληνες".
Στο εν λόγω ρεπορτάζ διαφαίνεται ότι μετά τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και τους φιλελεύθερους, τώρα και η χριστιανοδημοκράτες μπαίνουν σε φάση σκληρότερης γραμμής απέναντι στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι δεν βλέπει να υπάρχουν περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις. "Ήδη το πρόγραμμα περιέχει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ότι το πρόγραμμα έχει λάθη, αλλά ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά. Γι' αυτό δεν βοηθάει τώρα να κάνουμε εικασίες για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένας βατός δρόμος για να τα καταφέρει η Ελλάδα", λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά δε σε όσα ακούγονται για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι δεν έχει νόημα αυτό να γίνεται κάθε 6 μήνες.
Στο ίδιο δημοσίευμα μιλά ο επικεφαλής της ΚΟ των χριστιανοδημοκρατών που αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκληρότητα ανάλογη των συμφωνιών που έχουν γίνει. Όπως ενδεικτικά λέει: "αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τότε 'σχολάσαμε'. Δεν θα υπάρξουν άλλες χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα ούτε άλλος χρόνος".
Εκ νέου δηλώσεις στην κρατική ραδιοφωνία, μετά τη χθεσινή του παρέμβαση, έκανε και ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ παραμένοντας επιφυλακτικός για το κατά πόσο η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας: "Όχι περαιτέρω πληρωμές αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει πολλούς ειδικούς, το κόμμα των φιλελευθέρων, και εμένα".
Οι Γερμανοί φαίνεται να αντιδρούν και στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά για τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του πρακτορείου "Reuters". Για το λόγο αυτό, ο Νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ μιλώντας στο MEGA προτείνει μείωση των κρατικών δαπανών και αποκρατικοποιήσεις ως μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. "Προχωρήστε σε αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να έχετε μεν μεγάλα χρέη αλλά, δείτε και τα περιουσιακά σας στοιχεία, δείτε τις δυνατότητες της Ελλάδας", λέει μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ, ο Ρόμπερτ Μαντέλ ανέφερε ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα γυρνούσε την Ελλάδα 20 χρόνια πίσω: "Η παραμονή στο ευρώ αποτελεί την καλύτερη δυνατότητα για τη χώρα, δεν χωρά συζήτηση επ'αυτού – η έξοδος θα τη γύριζε μεμιάς 20 χρόνια πίσω και θα περνούσε πολύς καιρός εώς ότου επανέλθει σε επίπεδο ποιότητας ζωής σαν το σημερινό", επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Πάντως, ο Μάρτιν Βανσλέμπεν, πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού Κέντρου Εμπορικού Επιμελητηρίου, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων για τις αρνητικές επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν είναι σωστά όσα υποστηρίζει ο κ. Ρέσλερ. "Πρόκειται για ένα πολύ κακό μήνυμα, ακόμη κι αν μια τέτοια εξέλιξη ήταν διαχειρίσιμη. Οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες. Θεωρούμε λάθος να συζητείται καθημερινά στη Γερμανία πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν είναι δική μας δικαιοδοσία, αλλά είναι θέμα των Ελλήνων να το αποφασίσουν, εφόσον το θέλουν", λέει μεταξύ άλλων.
Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας "BILD" φαίνεται ότι εκτός ευρώ θέλει την Ελλάδα το 71% των Γερμανών αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσις της, ενώ το 51% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Γερμανία θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση εκτός Ευρωζώνης, επιστρέφοντας στο μάρκο.