Να καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Προτείνει έναρξη διαλόγου με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και με ορίζοντα ενός έτους για την υιοθέτηση νέου καταστατικού χάρτη.
Να καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Κάνοντας λόγο για μια "πρόταση διεξόδου" για τη σωτηρία των δημόσιων πανεπιστημίων, που -όπως είπε- βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διάλυση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι καταθέτει σχετικό σχέδιο νόμου με βασικό γνώμονα ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να επαναλειτουργήσουν από Σεπτέμβρη.
"Ό,τι και να ζούμε σε αυτή τη χώρα, οσο και να μας έχει επηρεάσει η κρίση, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ότι θα πορευόμαστε δίχως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτή είναι η πνευματική αυτοκτονία του τόπου" δήλωσε.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη διεξαγωγή του "αναγκαίου ακαδημαϊκού διαλόγου", που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να υιοθετηθεί ένας νέος καταστατικός χάρτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει "έναν μεταβατικό χαρακτήρα και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας, την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας, την κατοχύρωση της φοιτητικής μέριμνας".
Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τον ρόλο του, χωρίς να αλλάζει την ουσία του νόμου.
Σχόλιο Άννας Διαμαντοπούλου
Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι "ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ένας κύκλος δογματικών δυνάμεων γύρω του, προσπάθησαν επί ένα χρόνο να διασπείρουν ψεύδη για το νόμο 4009/2011 κινδυνολογώντας περί διδάκτρων, ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ή περί τέλους των πτυχίων. Απέτυχαν. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη η σημερινή επανάληψη του ψεύδους".
"Ο κ. Τσίπρας -προσθέτει η πρώην υπουργός- συνεπής βεβαίως με τον εαυτό του, ζητά την πλήρη ανατροπή του νόμου και την επιστροφή στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Την επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ όπου τα τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν και να καταδυναστεύουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους".