Τρόπους ελάφρυνσης του πακέτου περικοπών αναζητά η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αλλά και να απορροφηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι επιπτώσεις των περικοπών . Από το "ψαλίδι" στα κοινωνικά επιδόματα υπολογίζεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3 δισ ευρώ.
Στις 2:00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκινούν οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την οριστική συμφωνία για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ θα ακολουθήσουν πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων και με άλλους υπουργούς τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν το πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλες του δημοσίου αγγίζουν τα 6,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. συσσωρεύθηκαν από την αρχή του έτους.
"Πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση αλλά και τη σύλληψη ενός υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκάλεσε η διαρροή εγγράφου σύμφωνα με το οποίο η τρόικα απορρίπτει τους υπολογισμούς για έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μειώνει την δική της εκτίμηση κατά 50% δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ.
Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για μόνιμη αμφισβήτηση που δεν προκαλεί προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, τρόπους ελάφρυνσης του πακέτου περικοπών αναζητά η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αλλά και να απορροφηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι επιπτώσεις των περικοπών . Από το "ψαλίδι" στα κοινωνικά επιδόματα υπολογίζεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3 δισ ευρώ.
Από το νέο "μαχαίρι" στις συντάξεις τουλάχιστον 2,7 δισ ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 400 εκατ. ευρώ από το πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, 400 εκατ. ευρώ από το "ψαλίδι" πάνω από τα 1.400 ευρώ, 550 με 600 εκατ. ευρώ από το νέο "ψαλίδι" στο εφάπαξ, 300 εκατ. ευρώ από το "ψαλίδι" στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Περίπου 3 δισ. ευρώ εκτιμάται το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, μέσω των μισθολογικών περικοπών στις ΔΕΚΟ, της μείωσης του προσωπικού, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών.
Μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Π. Κορλίρας, που συνέταξε την έκθεση, η οποία αποτελεί τη βάση για το σχέδιο περικοπών, σημείωσε ότι με δεδομένο πως οι μισθοί και οι συντάξεις απορροφούν τα 2/3 των πιστώσεων του προϋπολογισμού, είναι αναπόφευκτο να γίνουν περικοπές και σε αυτό το πεδίο, όχι όμως οριζόντια αλλά στοχευμένα. Ο κ. Κορλίρας επεσήμανε, δε, ότι στις ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το στενό δημόσιο.
Με δεδομένο ότι η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευθεί – καλώς εχόντων των πραγμάτων – νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία. "Ανάσες" μπορούν να δώσουν τα περίπου 3 δισ. ευρώ από τον ενδιάμεσο λογαριασμό απ' όπου περνάει η βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ειλημμένη είναι η απόφαση και για περισσότερες ή μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε να καλυφθούν και οι λήξεις των 2,6 δισ ευρώ αλλά και το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την επόμενη δόση "παγώνουν" οι πληρωμές του Δημοσίου – πλην μισθών, συντάξεων – όπως και οι επιστροφές φόρου. Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Μεταφορών, Πέτερ Ραμσάουερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, εφόσον το ΔΝΤ και μετά η Γερμανία, διακόψουν τη χρηματοδότηση και πρόσθεσε: "Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ. Αν και πρέπει να το πούμε, δεν είναι αυτή η λύση όλων των προβλημάτων. Αν το ΔΝΤ δεν είναι πλέον πρόθυμο να πληρώσει, και αυτό θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες, προσωπικά πιστεύω ότι η Γερμανία δεν πρέπει να χορηγήσει άλλα χρήματα. Τότε δεν θα μείνει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να εγκαταλείψει το ευρώ".