Η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη στην πλειοψηφία των βασικών καταναλωτικών αγαθών παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη στην πλειοψηφία των βασικών καταναλωτικών αγαθών παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Οι Έλληνες, σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν ακριβότερα από πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ακόμη και τα ίδια ακριβώς προϊόντα που πωλούνται και από τις ίδιες εταιρείες.
Συγκεκριμένα η ίδια μάρκα ζυμαρικών στην ίδια συσκευασία του ενός κιλού στην Ιταλία πωλείται στα 59 λεπτά και στην Ελλάδα 70, η ίδια μάρκα δημητριακών σε συσκευασία 425 γραμμαρίων στην Γαλλία στοιχίζει 1 ευρώ και 32 λεπτά, στην Ιταλία 1,81 και στην Ελλάδα έως και 1 ευρώ ακριβότερα δηλαδή 2,38 λεπτά. Η μαρμελάδα κεράσι συγκεκριμένης εταιρείας στην ίδια συσκευασία των 450 γραμμαρίων στην Γαλλία ο καταναλωτής την αγοράζει με 94 λεπτά και στην Ελλάδα 1 ευρώ και 58 λεπτά, αναψυκτικό τύπου κόλα η συσκευασία των 330 μιλιγκράμ στοιχίζει στον Γερμανό καταναλωτή 45 λεπτά, στον Βούλγαρο 51, στον Ισπανό 52 ενώ ο Έλληνας την αγοράζει στα 62 λεπτά.
Ακριβότερα πληρώνει ο Έλληνας και την μπύρα καθώς ο Γερμανός πληρώνει 89 λεπτά, ο Βούλγαρος 81, ο Ισπανός 71 και ο Έλληνας 98 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά ακριβότερα ακόμη και από τον Γερμανό. Πάνω από 1 ευρώ ακριβότερα αγοράζει ο Έλληνας το ίδιο απορρυπαντικό γενικής χρήσης σε σχέση με τον Γερμανό με την τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στα 2,56 ευρώ, το ίδιο αφρόλουτρο στην ίδια συσκευασία των 500 μιλιγκράμ στην Γαλλία στοιχίζει 4,72, στην Ιταλία 2, 99 και στην Ελλάδα 4,60 ευρώ, ενώ και η οδοντόκρεμα της ίδιας εταιρείας σε συσκευασία των 75 μιλιγκράμ στοιχίζει 72 λεπτά ακριβότερα στον Έλληνα σε σχέση με τον Γάλλο.
Η αποκλιμάκωση των τιμών βρίσκεται ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, η ηγεσία του οποίου εξετάζει αλλαγές διατάξεων στον αγορανομικό κώδικα, ενώ μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ για την χρήση εργαλείων προκειμένου να ελέγχεται ο ανταγωνισμός σε συγκεκριμένους τομείς.
Οι μισθοί πέφτουν οι τιμές όχι, υποστηρίζουν οι καταναλωτές που κάνουν λόγο ακόμη και για αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα. Από την πλευρά τους, οι έμποροι επισημαίνουν ότι οι τιμές των προϊόντων καθορίζονται κυρίως από τις συναλλαγματικές.
Την ίδια ώρα, φόβους για ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα το φθινόπωρο πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σόγια και καλαμπόκι και άλλες πρώτες ύλες για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων και ζωοτροφών, με την τιμή των σιτηρών σε κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να καταγράφει ήδη αύξηση της τάξης του 10%. Η επίπτωση στους Έλληνες καταναλωτές αναμένεται σοβαρή με το εμπορικό ισοζύγιο, κυρίως στα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τη ζάχαρη, τις ζωοτροφές και τα ποτά, να παραμένει αρνητικό.