Βίντεο από την προσεδάφιση του υπερσύγχρονου ρομποτικού οχήματος "Curiosity" στον Άρη έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας βίντεο-συρραφή περίπου 300 φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν από την κάμερα του ρομποτικού εξερευνητή τα τελευταία δευτερόλεπτα της καθόδου του στον "Κόκκινο Πλανήτη".
Βίντεο από την προσεδάφιση του υπερσύγχρονου ρομποτικού οχήματος "Curiosity" στον Άρη έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας βίντεο-συρραφή περίπου 300 φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν από την κάμερα του ρομποτικού εξερευνητή τα τελευταία δευτερόλεπτα της καθόδου του στον "Κόκκινο Πλανήτη". Αν και χαμηλής ανάλυσης, καθώς δεν έχει ακόμη υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, το βίντεο αποκαλύπτει το πρωτογνωρο περιβάλλον του Άρη.
Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα μικρό μέρος της όλης επιχείρησης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, στο πλήρες βίντεο, που θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα, διακρίνεται και ο τελικός προορισμός του Curiosity, το όρος Sharp στο μέσο του κρατήρα Γκέηλ, όπου εντοπίστηκαν ιζήματα, που παραπέμπουν στην ύπαρξη παλαιότερα νερού.
Με τη βοήθεια των φωτογραφιών οι επιστήμονες θα προσδιορίσουν επακριβώς τη γεωγραφική θέση του "Curiosity" κοντά στον ισημερινό του πλανήτη και μέσα στον κρατήρα Γκέηλ, όπου εντοπίστηκαν ιζήματα που παραπέμπουν στην ύπαρξη παλαιότερα νερού.
Το "Curiosity", το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει σταλεί ποτέ σε άλλον πλανήτη, μεταφέρει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό εργαστήριο, ενώ είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα επιστημονικά όργανα που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για αναλύσεις και αναζήτηση βιολογικής δραστηριότητας.
Η αξιολόγηση των πρώτων μετρήσεων θα γίνει σε έναν με δύο μήνες, αφού προηγουμένως ελεγχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων του "Curiosity" μέσα στο αντίξοο περιβάλλον του πλανήτη Άρη.
To "Curiosity" έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις. Εφοδιασμένο με πυρηνική μπαταρία, θα συλλέγει για δύο χρόνια πολύτιμα στοιχεία θα τα στέλνει πίσω στη Γη με τη βοήθεια τριών διαστημικών σκαφών της NASA που έχουν μπει σε τροχιά γύρω απ' τον Άρη.
Όσο για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον πλανήτη Άρη αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, μια τέτοια επιχείρηση αναμένεται μετά το 2030 και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.