Ένα ακόμη σχέδιο από αυτά που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τα ποσοστά παρακρατήσεων στις συντάξεις προκειμένου να επιτευχθεί το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έρχεται στο φως, μετά το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο που προβλέπει μειώσεις 2% από τα 700 ευρώ.
Ένα ακόμη σχέδιο από αυτά που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τα ποσοστά παρακρατήσεων στις συντάξεις προκειμένου να επιτευχθεί το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα έρχεται στο φως, μετά το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο που προβλέπει μειώσεις 2% από τα 700 ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ημερησία", σχέδιο που υποβάλλεται στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προβλέπει μειώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 5% σε συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ.
Στην πρέσσα, πάντως, φαίνεται ότι μπαίνουν κυρίως συντάξεις από τα 1.000 έως τα 1.300 ευρώ, καθώς εκεί το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση 3%, ενώ στη δεύτερη εκδοχή το ποσοστό παρακράτησης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει το 8%.
Διπλάσια θα είναι η επιβάρυνση και για συντάξεις από 1.300 έως 1.600 ευρώ, με το ποσοστό παρακράτησης να ανεβαίνει από το 5% στο 10%. Για συντάξεις από 1.600 έως 2.000 ευρώ τα δύο σενάρια προβλέπουν μείωση 10% ή 12%, ενώ σταθερό στο 15% παραμένει και στα δυο σενάρια το ποσοστό μείωσης για συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.
Για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη 750 ευρώ, οι απώλειες σύμφωνα με το πρώτο σενάριο θα είναι 15 ευρώ και σύμφωνα με το δεύτερο 38 ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν σε συντάξεις λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα:
Σε μία σύνταξη 1.100 ευρώ οι απώλειες θα είναι 33 ευρώ με τη μία εκδοχή και 88 ευρώ με τη δεύτερη
Στα 1.400 ευρώ οι απώλειες θα είναι 70 ή 140 ευρώ
Στα 1.800 ευρώ σύνταξη οι απώλειες θα είναι 180 ή 216 ευρώ και
Σε σύνταξη από τις 2.000 ευρώ και πάνω ο συνταξιούχος χάνει 300 ευρώ.
Μειώσεις αναμένεται να επιβληθούν και στο ΕΚΑΣ, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ποσό του ΕΚΑΣ θα μειώνεται σε περίπτωση που ο συνταξιούχος είναι ιδοκτήτης σπιτιού.
Ιδιαίτερα αυστηρά αναμένεται να είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν στα πολυτεκνικά επιδόματα αλλά και στις ισόβιες συντάξεις που εισπράττουν πολύτεκνες μητέρες. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η καταβολή του συνόλου του επιδόματος μόνο σε περιπτώσεις όπου το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, ενώ σε οικογένειες με μεγαλύτερα εισοδήματα θα καταβάλλονται τα 2/3 ή ακόμη και το 1/3.
Η τελική λίστα των μέτρων αναμένεται να παραδοθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "προειδοποιεί τη νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση να μην απλώσει τα χέρια της 'για να πάρει το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων', την ώρα που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι φοροφυγάδες κάνουν πάρτι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας".
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι "η κυνική δήλωση του υπουργού Γ. Βρούτση ότι, όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μισθούς πείνας, συντάξεις εξαθλίωσης".