Σε συνομιλίες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθούν λύσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά που ασφυκτιούν από τα χρέη, καθώς τα "κόκκινα" δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται υπό επεξεργασία ρυθμίσεις για δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι και για όσους έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους.
Σε συνομιλίες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθούν λύσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά που ασφυκτιούν από τα χρέη, καθώς τα "κόκκινα" δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται υπό επεξεργασία ρυθμίσεις για δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι και για όσους έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλεται πλαφόν στις δόσεις των δανείων που δεν θα υπερβαίνουν το 30% επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη.
Όπου διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία αποπληρωμής, εξετάζεται αναστολή εξυπηρέτησης του δανείου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στα στεγαστικά δάνεια εξετάζεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 10 χρόνια, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 40 έτη.
Στα καταναλωτικά δάνεια προτείνεται η προσημείωση ακίνητης περιουσίας, με σημαντική μείωση επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής ακόμη και έως τα 30 έτη.
Παράλληλα, εξετάζονται ρυθμίσεις και για επιχειρηματικά δάνεια με κριτήριο τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.
Την ίδια ώρα, συμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα", η τρόικα πιέζει για να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων που ισχύει έως το τέλος του 2012 .
Εάν συμβεί αυτό -λένε οικονομικοί παράγοντες- η κτηματαγορά θα δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα, ενώ και η αξία της προσημείωσης των ακινήτων από τις τράπεζες θα είναι υψηλότερη από την πραγματικη αξία των ακινήτων και αρκετοί δανειολήπτες ενδέχεται να οδηγηθούν για το λόγο αυτό στη διακοπή της αποπληρωμης του στεγαστικού τους δανείου.
Για να αποφύγουν τις τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί, καθώς υπολογίζεται ότι 100.000 σπίτια θα βγουν "στο σφυρί", οι τράπεζες μελετούν συγκεκριμένα σχέδια νέου τρόπου αποπληρωμής των δανείων.
Για σπίτια που θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό, η κυριότητα θα περνά στις τράπεζες και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά, πληρώνοντας ποσά μικρότερα και από τα τρέχοντα ενοίκια, κι αν είναι συνεπείς θα μπορούν να τα επαναγοράσουν σε χαμηλές τιμές, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing.
Το δεύτερο μέτρο που μελετάται εφαρμόζεται ήδη στην Αγγλία και προβλέπει την αύξηση της διάρκειας των δανείων έως και 99 έτη, μειώνοντας τις δόσεις περίπου στο μισό -σε επίπεδα ενοικίου- και όταν υπάρχει η δυνατότητα θα αποπληρώνουν όλο το ποσό ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου.