Η χειρότερη περίοδος από την έναρξη της κρίσης αποδείχθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους γιατην αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, 9 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, ενώ η μείωση του τζίρου έφθασε κατά μέσο όρο το 34,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.
Η χειρότερη περίοδος από την έναρξη της κρίσης αποδείχθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους για την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), 9 στις 10 επιχειρήσεις (88,1%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, ενώ η μείωση του τζίρου έφθασε κατά μέσο όρο το 34,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.
Οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκαν 78.000 θέσεις εργασίας, ενώ η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο είναι ότι θα χαθούν 110.000 θέσεις μισθωτής εργασίας.
Επιπλέον, περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο "λουκέτου" το επόμενο δωδεκάμηνο και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα υπάρξουν 78.000 λουκέτα
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, το 33,2% μείωσαν τις αποδοχές στο προσωπικό, ενώ το 40% μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας.
Συνολικά, οι μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 49,7%) που απασχολούν προσωπικό έχουν ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του.
Παράλληλα, 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες, ενώ το 39,6% των επιχειρηματιών οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα για 9 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ καταγράφεται σχεδόν πλήρης επενδυτική απραξία, αφού μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησε την επενδυτική του δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Βασικό αίτημα των επιχειρηματιών για να δοθεί έστω και μικρή ανάσα στην αγοραστική κίνηση είναι η άμεση μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, που -όπως όλα δείχνουν όμως- μετατίθεται για το 2013.
Ειδικότερα, το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το 63,8% των επιχειρήσεων θεωρεί θετικό ένα προαιρετικό και απλό σύστημα φορολόγησης.