Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, ως ανάχωμα στις απολύσεις για τις οποίες πιέζει η τρόικα.Το θέμα για την κυβέρνηση θεωρείται ανοιχτό και στο τραπέζι υπάρχουν πολλές προτάσεις για το νέο μοντέλο της εφεδρείας.
Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, ως ανάχωμα στις απολύσεις για τις οποίες πιέζει η τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού του δημόσιου τομέα κατά 15.000 υπαλλήλους μέσα στο 2012 και 150.000 ως το τέλος του 2015.
Το θέμα για την κυβέρνηση θεωρείται ανοιχτό και στο τραπέζι υπάρχουν πολλές προτάσεις για το νέο μοντέλο της εφεδρείας που αφορούν:
Στη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα απλοποιηθεί και θα ξεκινήσει μέσα στο 2012
Στη χρονική διάρκεια παραμονής των υπαλλήλων στο καθεστώς της εφεδρείας, αλλά και
Στο ποσό αναπλήρωσης που θα λαμβάνουν, το οποίο όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη μπορεί να φθάνει και το 70% του βασικού μισθού.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η νέου τύπου εφεδρεία θα έχει διπλό όφελος, αφού αφενός θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και αφετέρου θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος που υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να υπαχθούν περίπου 40.000 – 45.000 υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, αλλά και υπάλληλοι ΔΕΚΟ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων του Δημοσίου.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζουν ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στους υπαλλήλους των οργανισμών που ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς οι υπάλληλοι των καταργούμενων οργανισμών είναι ελάχιστοι και τα κριτήρια αξιολόγησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Δεν αποκλείεται, όμως, η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει από τους εργαζόμενους στους οργανισμούς του δεύτερου κύματος των καταργήσεων συγχωνεύσεων που θα ανακοινωθεί στο τέλος του Αυγούστου.
Μέχρι τότε, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει συγκεντρώσει τα αναλυτικά στοιχεία για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού από το 2012 έως και το 2016, τα οποία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση της θέσης ότι ο στόχος για τη μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 έως το 2015 μπορεί να επιτευχθεί σίγουρα χωρίς απολύσεις και ενδεχομένως χωρίς να υπάρχει ανάγκη για εφεδρεία, αλλά μόνο με την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ θεωρεί τη συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου ως μέσο επαναφοράς της εργασιακής εφεδρείας και καλεί τα μέλη της να αντιδράσουν, ακόμη και να μην δώσουν τα στοιχεία για την καταγραφή τους γιατί -όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας- θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους.