Σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του Ισημερινού απείλησε να προκαλέσει η υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο το Εκουαδόρ παρείχε τελικά πολιτικό άσυλο. Η Βρετανία έσπευσε να διαμηνύσει ότι αυτό δεν θα μεταβάλει τη στάση της να συλλάβει τον Ασάνζ. Έντονα αντέδρασε και η Στοκχόλμη, ενώ ο ίδιος ο Ασάνζ μίλησε για "σημαντική νίκη".
Σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του Ισημερινού απείλησε να προκαλέσει η υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο το Εκουαδόρ παρείχε τελικά πολιτικό άσυλο.
Την απόφαση ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο. Η Βρετανία έσπευσε να διαμηνύσει ότι αυτό δεν θα μεταβάλει τη στάση της να συλλάβει τον Ασάνζ προκειμένου να εκδοθεί στη Σουηδία, απειλώντας προς αρχικά ακόμη και να εισβάλει στην πρεσβεία, στάση που καταδίκασε η κυβέρνηση του Εκουαδόρ.
Ο Τζουλιαν Ασάνζ έχει βρει εδώ και δυο μήνες καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, κατηγορούμενος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Ο ίδιος είχε εκφράσει φόβους ότι σε περίπτωση έκδοσής του στη Σουηδία, θα περνούσε στη συνέχεια στα χέρια των αμερικανικών αρχών προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Aνακοινώνοντας την απόφαση του Εκουαδόρ, ο ΥΠΕΞ Ρικάρντο Πατίνιο τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί βάσιμους τους φόβους του Ασάνζ για πολιτική δίωξη. "Tα στοιχεία -είπε- δείχνουν ότι αν ο κύριος Ασάνζ εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα αντιμετωπιστεί δίκαια στο δικαστήριο. Θα δικαστεί σε Ειδικό, ακόμα και Στρατιωτικό Δικαστήριο και είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί σκληρά και να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμα και σε θανατική ποινή".
Έντονα στην απόφαση του Εκουαδόρ αντέδρασε και η Στοκχόλμη, ενώ ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε τη χορήγηση ασύλου "σημαντική νίκη" και ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας.
Αν και ματαίωσαν την εισβολή στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, οι βρετανικές αρχές ξεκαθάρισαν σαφώς ότι σε περίπτωση που ο Ασάνζ βγει από το κτίριο θα συλληφθεί αμέσως. Έτσι, τα εναλλακτικά σενάρια για τον Ασάνζ είναι να μεταβεί στο αεροδρόμιο σε διπλωματικό αυτοκίνητο, μέσα σε διπλωματικό σάκο ή ακόμη και να διοριστεί διπλωμάτης του Ισημερινού ώστε να αποκτήσει ασυλία.
Από το πρωί, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του ιδρυτή του Wikileaks και διαδήλωναν υπερ του, κρατώντας πανό που ανέγραφαν "Ελευθερία στον Ασάνζ" και φωνάζοντας συνθήματα.
Έξω από την πρεσβεία βρίσκονταν από νωρίς συγκεντρωμένοι και αστυνομικοί για να αποκρούσουν τους ταραξίες.
Τρεις νεαροί συνελήφθησαν με την αιτιολογία ότι αγνόησαν και δεν συμμορφώθηκαν με τις διαταγές της βρετανικής αστυνομίας, εξακολουθώντας να διαδηλώνουν κατά της απειλής του Λονδίνου να εισβάλει στην πρεσβεία.