Το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στο ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- θα θέσει ο Αντώνης Σαμαράς στην Αγκελα Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στο ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- θα θέσει ο Αντώνης Σαμαράς στην Αγκελα Μέρκελ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Γερμανία διαμηνύει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την Ελλάδα θα έχει ως αφετηρία την έκθεση που θα παρουσιάσει η Τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να ολοκληρώσουν το παζλ των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, με επώδυνες περικοπές.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, έτσι ώστε η ετήσια μείωση του ελλείμματος να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 2,5% που προβλέπεται τώρα.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το κόστος της επιμήκυνσης υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται ότι αυτό θα καλυφθεί χωρίς τη συνδρομή των Ευρωπαίων, κυρίως με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά και με τη προσδοκώμενη ματαίωση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου πακέτου στήριξης.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, που ρωτήθηκε σχετικά, σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία με την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και ότι καμία άλλη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την έκθεση που θα συντάξει η τρόικα τον Σεπτέμβριο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ είπε χαρακτηριστικά: "Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας".
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του "Der Spiegel" με τίτλο "Η επιστροφή της σιδηράς καγκελαρίου", αναφέρεται ότι η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα καθώς φοβάται μια εξέγερση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και γιατί δεν υπάρχει η πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στο Βερολίνο θέλουν πάση θυσία να σώσουν την Ιταλία και την Ισπανία και για το σκοπό αυτό φέρονται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να "θυσιάσουν" την Ελλάδα.
Να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας συστήνει μέσω του "Spiegel" ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Ο Γκίντο Βεστερβέλε σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της παράτασης καθώς με τις εκλογικές αναμετρήσεις χάθηκε χρόνος στην Ελλάδα. Επισημαίνει, πάντως, πως δεν μπορεί να υπάρξουν βασικές αλλαγές στο μνημόνιο.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο Π. Βαλασόπουλος, θέμα επιμήκυνσης είχε θέσει και πάλι ο κ. Βεστερβέλε τη βραδιά της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας, όμως ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ είχε σπεύσει την επομένη να "μαζέψει" τις δηλώσεις αυτές.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο περικοπών έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε επιστρέφει η Τρόικα. Πέρα από τη δυσκολία του εγχειρήματος, η οποία προοιωνίζεται επώδυνες παρεμβάσεις σε συντάξεις και επιδόματα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να βρει απάντηση και στο πρόβλημα της βαθιάς ύφεσης που ανατρέπει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς αλλά επιτείνει και την ένταση της κοινωνικής κρίσης.
Μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν τα μέτρα λιτότητας για να ορθοποδήσει η οικονομία.