Σε διαθεσιμότητα και όχι σε εφεδρεία θα περάσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν τα καταφέρουν στα τεστ αξιολόγησης αλλά και εκείνοι που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.
Σε διαθεσιμότητα και όχι σε εφεδρεία θα περάσουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν τα καταφέρουν στα τεστ αξιολόγησης αλλά και εκείνοι που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις του Φώτη Κουβέλη και να μην εξελιχθούν σε κυβερνητική κρίση.
Μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι το μοντέλο της εφεδρείας είναι αποτυχημένο και πρόσθεσε: "Η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι μέτρο αποδοτικό. Η εφαρμογή της στο παρελθόν δεν επέφερε οικονομικά οφέλη. Η ελάφρυνση του Δημοσίου μπορεί να υπάρξει μέσα από ένα καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και ανάλογο σχέδιο επεξεργάζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης".
Συμφωνώντας σε ένα πλαίσιο αρχών που στηρίζεται στην ανάγκη ενός αποτελεσματικότερου αλλά και μικρότερου δημόσιου τομέα, με διαδικασία αξιολόγησης των δομών αλλά και του προσωπικού, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει τώρα να πείσουν και τους επικεφαλής της Τρόικας, ότι με αυτό το σχέδιο διασφαλίζεται η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτοί θα επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα των απολύσεων.
"Αγκάθι" παραμένει η υποχρέωση αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, στόχος που σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων.
Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, με τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο να δηλώνει: "Όλες οι εφεδρείες ως μέθοδος καταστροφής του κράτους από το αναχρονικό και επιθετικό νεοφιλελεύθερο δόγμα, είναι βέβαιο ότι θα αποστερήσει τον ελληνικό λαό από την προσφορά κρίσιμων υπηρεσιών ακόμα και στους απομακρυσμένους και ευαίσθητους χώρους του εθνικού κορμού. Εφαρμόζεται πλέον δημοσιοϋπαλληλικό και συνταγματικό δίκαιο κατεχόμενης χώρας".