Τη στήριξη του για την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων και πρόσθεσε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα.
"Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ" δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι και πρόσθεσε: "Θέλω να τονίσω σε μία στιγμή κατά την οποία πρέπει να ληφθούν νέες δεσμεύσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά που έχουν ήδη γίνει και παράλληλα πρέπει (με κάποιον τρόπο) το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ να σταματήσει να τίθεται. Επειδή για μένα δεν τίθεται. Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη. Και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη"
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως γνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα και τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να δείξει την αξιοπιστία του προγράμματός της, το οποίο όμως πρέπει να είναι ανεκτό από το λαό.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Άγκελα Μέρκελ ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως πρέπει όλοι να περιμένουν την έκθεση της τρόικας για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και στη συνέχεια "η Ευρώπη να κάνει αυτό που οφείλει και να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής".
"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν εκ νέου από τη μία πλευρά και από την άλλη αποφάσεις να ληφθούν και όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, δηλαδή μετά την έκθεση της τρόικας στο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου", κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αποφασισμένη η Ελλάδα
"Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα αποφασισμένη να τα καταφέρει. Και θα τα καταφέρει. Να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της. Να παραμείνει, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, μέσα στην ευρωζώνη και να ξαναπαίξει τον ρόλο που της πρέπει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση", είπε στην αρχή των δηλώσεων του ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως μια επιτυχία της Ελλάδας θα στείλει παντού το μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπισει τα προβλήματα της και υπογράμμισε: "Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, που είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, του χρέους, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανάγκη δηλαδή να γίνουν οι οικονομίες πιο ανταγωνιστικές, οι αποκρατικοποιήσεις και η δικαιοσύνη και επιτρέψτε μου να πω ιδιαίτερα η φορολογική δικαιοσύνη. Αλλά για να πετύχουμε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε την ανάπτυξη. Οικονομίες που αργοπεθαίνουν χωρίς ανάπτυξη, δεν εξυγιαίνονται. Τελικά, ισοπεδώνονται. Κι εμείς θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο, γι’ αυτό και πρέπει να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα".
Όπως και μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι οι Έλληνες είναι λαός υπερήφανος που δεν θέλει να εξαρτάται από δανείκα, ενώ κατέληξε με μια παραίνειση προς τον Φρανσουά Ολάντ λέγοντας: "Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Ευρώπη, μεταξύ άλλων, σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια. Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την Ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραιη την Αξιοπρέπειά τους, ώστε να συγκρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους, ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους.Και επειδή ξέρω ότι ασπάζεστε αυτές τις απόψεις και επειδή το είπατε και προηγουμένως στη συνάντηση που είχαμε, θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη θέση σας, καθώς και για τη φιλία και τη συμπαράσταση που εκφράζει η Γαλλία απέναντι στην Ελλάδα".
Επιστολή Ολάντ στον Παπούλια
Λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Φρ. Ολάντ, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με την οποία αναγνωρίζει τις θυσίες που έχει κάνει η χώρα μας και ο λαός και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Γνωρίζω τις δυσκολίες και τα βάσανα που υφίσταται ένα μέρος του ελληνικού λαού καθώς και τα ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον. Οι δύο χώρες συνδέονται με βαθείς δεσμούς φιλίας και είναι πάντοτε κοντά η μία στην άλλη σε στιγμές δύσκολες. Η Γαλλία θα εργαστεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας".