Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνεται πως είναι οι απόψεις αναφορικά με τους όρους επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως φάνηκε μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.
"Αγκάθι" του κοινωνικού διαλόγου παραμένει η διαμόρφωση των κατώτατων μισθών αφού υπουργείο εργασίας και ΓΣΕΕ έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων αλλά θα πρέπει να έχει μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών.
"Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση σέβεται την συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων όπως επίσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα κινηθούμε σε αυτούς τους δύο άξονες προκειμένου να βρούμε κοινή λύση. Θα προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης στο θέμα των μισθών, τόνισε ότι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν θέμα διμερούς διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις και πρόσθεσε: "Αρνούμαστε να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά το νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού στη χώρα μας. Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους".
Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ προτείνει στο υπουργείο Εργασίας πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με α λά – κάρτ συμμετοχές και κόκκινες γραμμές – από οποιαδήποτε πλευρά. Αυτό θα έπρεπε να μας διδάξει τουλάχιστον, η πιο πρόσφατη εμπειρία του διμερούς κοινωνικού διαλόγου".
Η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ μικτά ενώ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν να επανέλθει στα 701 ευρώ. Δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας οι μισθοί στην Ελλάδα στην από το 2010 – 2012 εκτιμάται ότι θα μειωθούν συνολικά κατά 30%.
Την μείωση των μισθών στη χώρα μας επισημαίνει με αναλυτικό του ρεπορτάζ και το γερμανικό κανάλι ZDF. Στο ρεπορτάζ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι από τις 5 χώρες της περιφέρειας που διέρχονται κρίση, στην Ελλάδα είχαμε την μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.