Περίπου μια εβδομάδα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου περικοπών, καθώς με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το πρώτο αντικείμενο αξιολόγησης θα είναι το πακέτο των 11,5 δισ ευρώ.
Περίπου μια εβδομάδα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου περικοπών, καθώς με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το πρώτο αντικείμενο αξιολόγησης θα είναι το πακέτο των 11,5 δισ ευρώ.
Χαρακτηριστικό του ελάχιστου χρόνου που μένει στην κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, είναι το γεγονός ότι σήμερα και λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας, Μπομπ Τρα συναντήθηκε με τον γ.γ του υπουργείο κ. Μέργο για να προετοιμάσουν την έλευση των επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα.
Έχοντας χαράξει κόκκινη γραμμή μπροστά από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τα "αγκάθια" που αφορούν κυρίως στις μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Στο πεδίο των μισθών, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια που προβλέπονται από το Νέο Μνημόνιο, αναμένεται να εξελιχθούν σε θρίλερ καθώς θα επιδιωχθεί έως τη τελευταία στιγμή η διάσωση τουλάχιστον των μάχιμων και των χαμηλόβαθμων ενστόλων, κάτι που θα φέρει, όμως, μεγαλύτερες μειώσεις σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Συν τοις άλλοις αναζητούνται εναλλακτικές στην εισήγηση για τη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, επεσήμανε ότι εάν γίνουν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας και πρόσθεσε: "Έχουμε ήδη υποστεί περικοπές τις υψηλότερες τάξεως ποσοστού μέχρι στιγμής 38%. Μια νέα λοιπόν περικοπή των αποδοχών θα φτάσει να είναι αντισυνταγματική διότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι οι μόνοι, οι οποίοι έχουν διασφάλιση προστασίας των αποδοχών τους από το Σύνταγμα".
Ενδεικτική είναι και η κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία ζητούν συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη και αναφέρουν: "Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, η οποία καταλήγει σε συνολική περικοπή ποσοστού άνω του 50%, αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών παύουν να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Σημειωτέον, ότι έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα, τα οποία υπερκαλύπτουν το απαιτούμενο ποσό και εκφράζουμε την απορία μας για την απόρριψή τους".
Έχοντας θέσει επί του παρόντος στο συρτάρι την εισήγηση για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, το οικονομικό επιτελείο και τα επιτελεία των κομμάτων καλούνται πλέον να εξειδικεύσουν τις περικοπές στις συντάξεις, απ' όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ.
Ειδικότερα, θα πρέπει να οριστεί το "κατώφλι" απ' όπου θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, με το βασικό σενάριο να προβλέπει περικοπές από τα 700 ευρώ, αλλά και η κλιμάκωση αυτών των μειώσεων έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν, επίσης, για την εισήγηση κατάργησης της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, για το ύψος των μειώσεων στα εφάπαξ, για την επιβολή εισφοράς στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάρει εφάπαξ, για τη μείωση έως 35% στη δεύτερη κύρια σύνταξη.