Νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για τις διαδηλώσεις σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οδηγός" θα είναι οι προτάσεις του Δήμου της Αθήνας.
Νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για τις διαδηλώσεις σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
"Οδηγός" θα είναι οι προτάσεις του Δήμου της Αθήνας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων αποζημίωση από τους οργανωτές σε περίπτωση που προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Το σχέδιο του Δήμου προβλέπει επίσης:
Απαγόρευση διαδηλώσεων αν κριθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια
Περιορισμό των διαδηλωτών σε ολογάριθμες κινητοποιήσεις στην άκρη του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην παρακωλύεται η οδική κυκλοφορία.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξετάζει και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των επεισοδίων, με τον Νίκο Δένδια να έχει διατυπώσει την πρόθεση του υπουργείου να χρησιμοποιούνται αντλίες νερού, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, περιορίζοντας έτσι τη χρήση χημικών.
Οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, καθώς -όπως λένε- δεν αντέχουν άλλο να είναι όμηροι των εκατοντάδων διαδηλώσεων και των επεισοδίων που γίνονται κάθε χρόνο.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα μάρμαρα στο κέντρο της πόλης με άλλο υλικό το οποίο θα θρυμματίζεται όταν κάποιος επιχειρήσει να το σπάσει, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμοφόδιο για οδομαχίες.
Πάντως, τα σχέδια της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις προκαλούν ήδη αντιδράσεις. Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης τονίζει ότι "όσον αφορά τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καμία απαγόρευση δεν μπορεί να επιβληθεί, καμία αστυνόμευση και καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".