Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προβλέπει την συγχώνευση ή κατάργηση 21 φορέων του Δημοσίου που περιλαμβάνουν 213 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ στα οποία συνολικά απασχολούνται 4.800 δημόσιοι υπάλληλοι.
Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προβλέπει την συγχώνευση ή κατάργηση 21 φορέων του Δημοσίου που περιλαμβάνουν 213 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ στα οποία συνολικά απασχολούνται 4.800 δημόσιοι υπάλληλοι.
Στην πλειονότητά τους οι φορείς θα συγχωνευθούν, ενώ “λουκέτα” θα μπουν στους παρακάτω οργανισμούς: Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας – Πληροφόρησης και Πολιτισμού, Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων, Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.
Οι υπάλληλοι των φορέων αυτών δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Οι πρώτες καταργήσεις – συγχωνεύσεις θα λειτουργήσουν ως "πιλότος" για τη δεύτερη "παρτίδα" του μέτρου, που περιλαμβάνει περισσότερους από 200 οργανισμούς – σχεδόν το 1/5 όσων μπήκαν στο "μικροσκόπιο" – και θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Στην τελική επιλογή των οργανισμών ρόλο θα παίξουν ποιοτικά κριτήρια, ενώ λόγο θα έχουν και τα υπουργεία που εποπτεύουν τους φορείς αυτούς. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη των υπαλλήλων των οργανισμών που θα κλείσουν. Την ίδια στιγμή προχωρά η αξιολόγηση των δομών με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 και η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, ενώ ετοιμάζεται και η αξιολόγηση του προσωπικού, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει με γραπτές εξετάσεις από τις οποίες θα εξαιρεθούν όσοι πέρασαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.
Αν και η αρχικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ανακοινώσει πως η αξιολόγηση του προσωπικού θα ξεκινούσε το 2013, στόχος φαίνεται πως είναι η επίσπευση της διαδικασίας. Οι επιτελείς του αρμόδιου υπουργείου εξετάζουν το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να αρχίσει από τους οργανισμούς, που θα καταργηθούν καθώς και να αξιολογείται το προσωπικό κάθε υπουργείου, που θα ολοκληρώνει την αξιολόγηση των δομών του με προτεραιότητα στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπό την αίρεση της τρόικας είναι και οι προτάσεις για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 160 εκ ευρώ ως το 2014 όπως απαιτούν οι δανειστές μας. Η κυβέρνηση μελετά μια σειρά από συνταξιοδοτικά σενάρια με επικρατέστερο αυτό της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης στην οποία θα ενταχθούν 35.000 έως 40.000 υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης, ενώ σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα υπάγονται οι μετεξεταστέοι των τεστ αξιολόγησης που αναμένεται να εφαρμοστούν στο Δημόσιο και οι επίορκοι υπάλληλοι.