Νέα ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που φθάνουν συνολικά τα 45 δισ. ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, με τη συνολική πρόταση να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Νέα ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που φθάνουν συνολικά τα 45 δισ. ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, με τη συνολική πρόταση να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και στο πλαίσιο της σύσκεψης διερευνήθηκε η δυνατότητα εθελοντικής δέσμευσης από την πλευρά των τραπεζών, με το υπουργείο Ανάπτυξης να αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης.
Οι τράπεζες αναμένεται να παραδώσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους:
Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ρεαλιστικές επιμηκύνσεις στις περιόδους αποπληρωμής των δανείων
Παράλληλα, εξετάζεται η προσαρμογή των δόσεων στο 30% των εισοδημάτων επί τη βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων, με πιθανή την εκδοχή το 30% να υπολογίζεται μετά την παρακράτηση φόρων
Όσον αφορά στον Τειρεσία, εξετάζεται η ευνοϊκή μεταχείριση όσων μπήκαν στο σύστημα μετά το 2009, ενώ δεν αποκλείεται να προταθούν και κίνητρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν πως "στόχος είναι να λυθούν όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, χωρίς όμως να απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση, αλλά και το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζουν το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη με τη θεσμοθέτηση νομικών δικλείδων ώστε να φτάνουν στο ακροατήριο μόνον οι υποθέσεις που πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου, ενώ εξετάζεται και η ένταξη μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Την ίδια ώρα, το ποσό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται αυξάνεται ραγδαία. Το 2011 το ποσό έφτανε τα 40 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε στα 43 δισ. και στο 8μηνο του 2012 εκτινάχθηκε στα 45 δισ. Με το σύνολο των δανείων να αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι δεν εξυπηρετείται το 20%, δηλαδή 1 στα 5 δάνεια.
Από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, το 33% αφορά καταναλωτικά, το 17% στεγαστικά και το 15% επιχειρηματικά.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά αναστολή πληστειριασμών για τουλάχιστον 3 χρόνια, τη δημιουργία και υποστήριξη ενός δικτύου υπερχρέωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα παρέχει νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους οφειλέτες, βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη διαγραφή χρεών σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων.