Την ανησυχία του ότι η ατιμωρησία θα μεγαλώσει στο Δημόσιο εξέφρασε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καθώς με την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να ασκεί ενστάσεις κατά των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.
Τις ανησυχίες τους για τα φαινόμενα ατιμωρησίας και τις ποινές χάδι στο δημόσιο, εξέφρασε ο Λέανδρος Ρακιτζής στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τόνισε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, τόσο λόγω της καθυστέρησης της συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και στο γεγονός ότι του αφαιρέθηκε το δικαίωμα των ενστάσεων κατά των αποφάσεων των Πρωτοβάθμιων πειθαρχικών, διατυπώνοντας έτσι και τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση αυτή.
Ο κ. Ρακιτζής υποστήριξε ότι "δεν λειτούργησε" το σύστημα των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελούμενο από δικαστές, καθώς έχουν περάσει εφτά μήνες από την απόφαση αυτή και δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα συμβούλια.
Όσον αφορά τις "ποινές χάδια", ο κ. Ρακιτζής τις απέδωσε στην "αλληλεγγύη" των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τα πρωτοβάθμια συμβούλια αποτελούνται από δυο συνδικαλιστές και τρεις ομοιοβάθμιους δημόσιους υπαλλήλους. 61 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί για παραβάσεις ποινικού δικαίου, όπως πλαστογραφίες υπεξαιρέσεις, κ.α τόνισε ο κ. Ρακιτζής.
Το ΕΣΥ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον πρωταθλήτριες στη διαφθορά, ενώ προ κρίσης ήταν οι εφορίες και οι Πολεοδομίες, απάντησε ο κ. Ρακιτζής σε σχετική ερώτηση.
Πρέπει να γίνουν καινούρια οργανογράμματα για τις δημόσιες υπηρεσίες, με βάση τις ανάγκες των υπηρεσιών και όχι "για να βολέψουμε υπαλλήλους", εκτίμησε ο κ. Ρακιτζής και ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι έχουν ανάγκη υπαλλήλων, αλλά οι περισσότεροι που διορίζονται ζητούν μετάθεση από μια δύσκολη εργασία σε κάποια άλλη. Ανέφερε επίσης ότι ενώ δεν υπάρχει επάρκεια διδασκόντων στην παιδεία, περίπου 5000 καθηγητές για ψυχολογικούς λόγους έχουν θέσεις γραφείου, στερώντας έτσι τη δουλειά κάποιων άλλων καθηγητών.
Την ίδια ώρα, καταπέλτης είναι η έκθεση της επιτροπής κρατών κατά της διαφθοράς του συμβουλίου της Ευρώπης GRECO, η οποία αποκαλύπτει ότι αν και η επιτροπή έκανε στην χώρα μας 27 συστάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, εδώ και δυο χρόνια η Ελλάδα συμμορφώθηκε μόνο σε μια.
Η επιτροπή έθεσε την χώρα σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι τέλους του 2012 για "την πλήρη ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων".
Με την έκθεση της η Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, παρά τις συστάσεις της, οι ελληνικές αρχές:
Δεν κατάργησαν την προθεσμία παραγραφής που υπάρχει, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων, που κατηγορούνται για διαφθορά
Δεν διασφάλισαν, μέσω της νομοθεσίας, την διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.