Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολυτελή ακίνητα και μετοχές μεγάλης αξίας δέσμευσε το ΣΔΟΕ, μετά από ελέγχους που έδειξαν ότι 121 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες φοροδιέφευγαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη, με χρήση εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ.
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολυτελή ακίνητα και μετοχές μεγάλης αξίας δέσμευσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά από ελέγχους που έδειξαν ότι 121 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες φοροδιέφευγαν τα προηγούμενα οικονομικά έτη, με χρήση εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά που δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία πολιτών για φοροδιαφυγή και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν τελείωσε, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, και ότι εφεξής η δέσμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων θα γίνει ο κανόνας.
"Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους" τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Στους φοροφυγάδες που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται 2 αγρότες, 1 ξενοδόχος, 1 ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και 1 πρώην τραπεζικός υπάλληλος που πρόσφατα απασχόλησε τις διωκτικές αρχές για υπόθεση ναρκωτικών. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί:
50 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερα χρήματα που δεν έχουν δηλωθεί
6 πολυτελή ΙΧ 1 μεζονέτα στη Βούλα
Συνάλλαγμα
Μετοχές μεγάλης αξίας στα χρηματιστήρια Αθήνας και Νέας Υόρκης (είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μόνο από τους φοροφυγάδες είχε στην κατοχή του μετοχές αξίας 640.000 ευρώ)
1 off shore εταιρεία.
Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και μια υπόθεση απάτης με μια εταιρεία φωτοβολταϊκών.
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι Έλληνες καταθέτες που απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
52.277 καταθέτες που έβγαλαν συνολικά 22,2 δισ. ευρώ και
1.770 καταθέτες που έβγαλαν ποσά πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, λεφτά στο εξωτερικό έβγαλαν 24.000 καταθέτες.
Σε πρώτη φάση απο εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν εκείνοι οι καταθέτες που έβγαλαν έξω ποσά άνω των 300.000 ευρώ.
Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων, για να διαπιστωθεί πόσοι από τους καταθέτες αυτούς φυγάδευσαν στο εξωτερικό "μαύρο" χρήμα, δηλαδή κεφάλαια προερχόμενα από αδήλωτα εισοδήματα ή και "βρώμικο" χρήμα, δηλαδή έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις που τα ποσά των εμβασμάτων είναι πολύ υψηλότερα από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα, θα διαχωριστούν και θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο.
Κι ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στα νησιά δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων, "πρωταθλήτρια" στη φοροδιαφυγή είναι η Κρήτη. Στο Λασίθι δεν κόβουν απόδειξη 8 στους 10 επιχειρηματίες, ενώ στα Χανιά το ποσοστό παραβατικότητας είναι 78% και στο Ρέθυμνο 75%. Ακολουθούν οι Κέρκυρα, Φωκίδα, Φθιώτιδα και Βοιωτία, όπου το ποσοστό παραβατικότητας υπερβαίνει το 70%.