Αλλαγή κλίματος και αισιοδοξία στις αγορές έφερε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για απεριόριστη, αλλά υπό αυστηρούς όρους, παρέμβαση στην αγορά κρατικού χρέους. Μια απόφαση που αναμένεται να δώσει "ανάσα" κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία και σηματοδοτεί την απομόνωση της Γερμανίας, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος.
Αλλαγή κλίματος και αισιοδοξία στις αγορές έφερε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για απεριόριστη, αλλά υπό αυστηρούς όρους, παρέμβαση στην αγορά κρατικού χρέους. Μια απόφαση που αναμένεται να δώσει "ανάσα" κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία και σηματοδοτεί την απομόνωση της Γερμανίας, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται από το πρωί σε θετικό έδαφος, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου και το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας καταγράφει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ πολιτικοί και αναλυτες μιλούν για απόφαση-σταθμό στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Κομισιόν τονίζει ότι η παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον πρόεδρο Μπαρόζο να επισημαίνει: "Η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. Αλλά σε μια τέτοια κατάσταση όπου δεν υπάρχει ενιαία νομισματική πολιτική εάν οι κυβερνήσεις δεσμευτούν επισήμως σε αυστηρή πειθαρχία πρέπει να είναι εντός της εντολής της ΕΚΤ να δράσει και μπορεί και πρέπει να δράσει".
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτησε την απόφαση της ΕΚΤ, λέγοντας: "Πιστεύω ότι ενήργησε (σ.σ. η ΕΚΤ) σύμφωνα με την εντολή που της έχει ανατεθεί. Αυτή η εντολή είναι η σταθερότητα των τιμών, αλλά είναι επίσης η ανάπτυξη στην Ευρώπη και συνεπώς η σταθερότητα στην Ευρώπη". Παράλληλα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο γαλλικό πρακτορείο ότι η ΕΚΤ ενεργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής.
Την ίδια ώρα, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μίλησε για "σημαντική στιγμή" κι έκανε λόγο για "ένα βήμα μπροστά μετά την απόφαση της ΕΚΤ στην κατευθύνση μιας πιο ικανοποιητικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης". Ο Μόντι είχε ήδη προειδοποιήσει εκ νέου ότι η ιταλική Βουλή βράζει από δυσαρέσκεια κατά της Γερμανίας και εκείνων των Γερμανών πολιτικών που καταστρέφουν με κυνισμό την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στο γεμρανικό "στρατόπεδο", η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χθες αντέδρασε συγκρατημένα, ενώ λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Μάριο Ντράγκι βραβεύθηκε από γερμανικό ίδρυμα παρουσία του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε χαριτολογώντας ότι αν γνώριζε ότι οι δηλώσεις Ντράγκι θα συνέπιπταν με τη βράβευση θα το είχε σκεφτεί διαφορετικά. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, ο Γερμανός υπουργός τόνισε πάντως ότι η παρέμβαση θα συνοδεύεται από ανάληψη δεσμεύσεων για δημοσιονομική πειθαρχία. "Όλα αυτά -είπε- δεν γίνονται με ανεύθυνα ρίσκα. Όλα γίνονται με σαφήνεια εντός των ορίων του Δικαίου και του νόμου".
Ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχεται "βολές" από τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ, αλλά και τους αντιπάλους της του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Οι "Financial Times" υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων, πρώτα για την Ισπανία και τον πρωθυπουργό Ραχόι, καθώς διαμορφώνεται το σκηνικό για μια αντιπαραθεσή του με τους αλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Που σημαίνει ότι τα περί ήπιου μνημονίου θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε πλήρες, κανονικό μνημόνιο, με ακόμη πιο αυστηρούς όρους.
"Η μπάλα βρίσκεται πλέον σε ισπανικά και ιταλικά χέρια. Οι δύο χώρες πρέπει να είναι έτοιμες και πρόθυμες να δεχτούν αυτού του είδους τη στήριξη" αναφέρει το πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.
Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε από το βήμα της Βουλής για αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.