Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τις μέχρι και σήμερα κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου
Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τις μέχρι και σήμερα κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε πιστωτές και εταίρους σχετικά με την επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αίρεται ο περιορισμός που έθετε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το δημόσιο έπρεπε να συμμετάσχει με ποσοστό 51% η με καταστατική μειοψηφία με ποσοστό 33,3% και πλέον θα είναι δυνατή η παραχώρηση ακόμη και του συνόλου των μετοχών ενώ τον έλεγχο για λογαριασμό του δημοσίου θα αναλάβουν ρυθμιστικές αρχές που θα δημιουργηθούν πριν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου είναι η πρώτη από τις 77 νομοθετικές πρωτοβουλίες που εκκρεμούν σε σχέση με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έρχεται λίγες ώρες πριν την έλευση της τρόικα στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να "ξεκλειδώσουν" οι αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών ΔΕΚΟ, όπως των ΕΛΠΕ όπου το δημόσιο ελέγχει το 35,5% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της ΔΕΗ όπου η συμμετοχή του δημοσίου φτάνει το 51,1%, του ΟΠΑΠ όπου το δημόσιο διατηρεί το 5% των μετοχών και έχει μεταβιβάσει στο ταμείο το 29% του μετοχικού κεφαλαίου, τα ΕΛΤΑ όπου το δημόσιο κατέχει το 90% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο άλλο ένα 10% και ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ όπου η συμμετοχή του δημοσίου φτάνει το 74%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις αρχές του 2013 αναμένεται να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και αμέσως μετά των ΕΛΠΕ ενώ στα μέσα του 2013 αναμένεται να προχωρήσει το Ελληνικό και οι εκτάσεις στην Αφάντου και στην Κασσιόπη.
Την ίδια ώρα, με εντολή του πρωθυπουργού ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους να καλύψει νομικά τις αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών.
Το ύψος των αμοιβών των συμβούλων των ταμείων κατά την περίοδο Ιουλίου 2011 – Μαρτίου 2012 σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: "Προσπαθείτε να αλλάξετε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Και καλά κάνετε γιατί οι προηγούμενοι κάτσανε 1,5-2 χρόνια, ξεκοκαλίσανε 17 εκατ. Aυτά λένε οι απαντήσεις που εσείς μας δώσατε χωρίς να κάνουν μια αποκρατικοποίηση, πάλι καλά λέμε εμείς που δεν κάνανε ούτε μια, διότι δεν θέλουμε να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος, αλλά πρέπει να δώσουνε λογαριασμό. Που πήγανε αυτά τα 17 εκατ., όταν εσείς κόβετε τα 80 και τα 120 ευρώ στους ένστολους που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο δρόμο".