Η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, το καθεστώς στις αποζημιώσεις, το πενθήμερο και το ωράριο τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας. "Η συζήτηση συνεχίζεται" τόνισε αμέσως μετά ο Γιάννης Βρούτσης.
Η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, το καθεστώς στις αποζημιώσεις, το πενθήμερο και το ωράριο τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.
"Συζητήσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικα ανειλημμένες υποχρεώσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας. Η συζήτηση συνεχίζεται" τόνισε αμέσως μετά ο Γιάννης Βρούτσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι ολα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, χθες ο υπουργός είχε πει ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για άλλες αλλαγές, πέραν του νόμου για τον κατώτατο μισθό.
Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να πρότειναν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε πάγια νομοθετική ρύθμιση με την οποία στο εξής θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, φαίνεται πως επέμειναν στη μείωση των αποζημιώσεων, τόσο σε περιπτώσεις απολύσεων όσο και στις περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων.
Ζήτησαν, επίσης, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε το ωράριο να ορίζεται και σε ημερήσια βάση, αλλά και σε εβδομαδιαία, μετά από συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων.
Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, φαίνεται τελικά πως το ζητούμενο της τρόικας για αύξηση κατά 1 ή 2 χρόνια είναι να αφορά τελικά όλους τους ασφαλισμένους, και τους νέους αλλά και τους παλαιούς, εκείνους δηλαδή που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.
Αντιδράσεις
Η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας καθυστέρησε να ξεκινήσει, εξαιτίας κινητοποίησης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ενώ τα θέματα που έχουν ανοίξει προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και της αντιπολίτευσης.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης καταγγέλλει ότι "η κυβέρνηση των προθύμων σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, με περισσό θράσος, ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση του 8ώρου και του πενθημέρου ικανοποιώντας απόλυτα τους εργοδότες" και προσθέτει: "Η ελληνική κοινωνία θα αντισταθεί στη διάλυση και τη στοχοποίησή της. Περιμένουμε το ίδιο να κάνουν και οι βουλευτές".
"Ο υπουργός Εργασίας δίνοντας τέλος στο κακόγουστο επικοινωνιακό θέατρο των δήθεν διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, της έδωσε 'γη και ύδωρ', ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας" σχολιάζει ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι γελασμένοι όλοι αυτοί που ελπίζουν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αποδεχτούν να παράγουν τον πλούτο χωρίς να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, να ζουν στην εξαθλίωση και την ανασφάλεια, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.