Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. "Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εφόσον κι εκείνη δείξει αποφασισμένη" δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και τον Παύλο Τσίμα.
Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας μετέφερε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. "Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εφόσον κι εκείνη δείξει αποφασισμένη" δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και τον Παύλο Τσίμα.
Ο κ. Μοσκοβισι τονισε ότι στόχος της Γαλλίας είναι να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ. Επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τα επόμενα θετικά βήματα αποτελεί η τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο και έστειλε σήμα επιτάχυνσης, δηλώνοντας ότι το ιδανικό θα ήταν το ζήτημα της Ελλάδας να συζητηθεί στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στις 8 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν με την ακροδεξιά στη χώρα μας.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Πιερ Μοσκοβισί στο MEGA:
Π. Τσίμας: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ο πρόεδρος Ολάντ ήθελε να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό σε μια συνέντευξή του στο ΜEGA ότι υπήρχε ο κίνδυνος για την Ελλάδα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να έθεταν θέμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη;
Π. Μοσκοβισί: Είμαι εδώ, όπως μου ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ για μια επίσκεψη φιλίας για να βεβαιώσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη στήριξή μας, για την τεχνική μας βοήθεια αν αυτή είναι αναγκαία της βούλησης των επιχειρήσεών μας να συνεχίσουν δυναμικά την παρουσία τους στην Ελλάδα, ορισμένες να επενδύσουν περισσότερο και άλλες να συμμετάσχουν σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Όλα αυτά αποτελούν πράξεις εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που εγώ ο ίδιος θέλω να μεταφέρω που είναι και το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου, αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης.
Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε έναν διάλογο με την τρόικα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να είναι σαφής. Της έχει ζητηθεί να κάνει προσπάθειες υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί και έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους και ότι θα γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αφορά το κράτος που πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά αφορά το σύστημα φορολογίας, όμως αφορά και το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφορά την ίδια την οικονομία η οποία πρέπει να ενισχυθεί, να τονωθεί. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας κι όχι για να ικανοποιήσουν κάποια απαίτηση της ΕΕ.
Πιστεύω ότι με πλήρη αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα επιτρέψει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης στην οποία η Ελλάδα θα παραμείνει μόνιμα, αυτή είναι η επιθυμία μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η αποφασιστικότητα, εάν δεν κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα. Επομένως, εγώ δεν θέλω να κάνω αρνητικά σενάρια. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εφόσον κι εκείνη δείξει αποφασισμένη να παραμείνει εντός Ευρωζώνης.
Π. Τσίμας: Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι σε εξέλιξη. Είστε αισιόδοξος ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία;
Π. Μοσκοβισί: Δεν είμαι μέλος της τρόικας. Όμως, οι πληροφορίες που έχω με κάνουν να σκέφτομαι ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, αλλά υπάρχουν ακόμη τομείς περαιτέρω συζήτησης. Πρέπει να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία. Δεν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία 50-60%. Πρέπει στο τέλος να υπάρξουν προσπάθειες που να έχουν υπολογιστεί, εκτιμηθεί και συμφωνηθεί.
Π. Τσίμας: Υπάρχει προθεσμία γι'αυτό;
Π. Μοσκοβισί: Μιλούσα με τον πρωθυπουργό κύριο Σαμαρά, ο οποίος μου έλεγε ότι ο χρόνος δεν είναι φίλος μας. Πρέπει να κάνετε το συντομότερο δυνατό. Αν μπορούσαμε να τα εξετάσουμε όλα αυτά στη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 8-9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα ήταν τέλεια.
Π. Τσίμας: Διατρέχουμε τον κίνδυνο με την εξυγίανση των δημοσιονομικών να σπάσουμε την κοινωνική συνοχή και να σκοτώσουμε τη δημοκρατία. Βλέπουμε ήδη φασίστες να βγαίνουν στους δρόμους με μαύρα μπουφάν. Πώς να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο; Όχι μόνο ως Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και ως Ευρώπη.
Π. Μοσκοβισί: Ανησυχώ ιδιαιτέρως όταν βλέπω ένα κόμμα 'φασιστών', όπως λέτε, ή νεοναζί να αυξάνει το ποσοστό του στις προσεχείς εκλογές. Είναι δείγμα προσβολής του συλλογικού πνεύματος μιας χώρας. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η παράταση της τωρινής κατάστασης με αυτές τις ανακρίβειες και τις χοντρικές εκτιμήσεις με τα λάθη που έχουν γίνει ότι είναι λύση για την Ελλάδα. Είναι λάθος. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει επανεκκίνηση. Η απουσία μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατακρήμνιση. Γι' αυτό και πρέπει να γίνουν, όμως ταυτοχρόνως πρέπει να συνοδεύονται από προσπάθειες κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία επιθυμούμε. Αυτό είναι το μήνυμα της Γαλλίας, του Ολάντ, το μήνυμα που φέρνω.
Π. Τσίμας: Σας ευχαριστώ, κύριε υπουργέ.