Καίριας σημασίας χαρακτηρίζει τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας αποκλειστικά στο ΜΕGΑ. Kάλεσε την Κομισιόν να βρει τη φόρμουλα για την από κοινού χρηματοδότηση υποδομών και έργων για την Ενέργεια και αποδοκίμασε όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Καίριας σημασίας χαρακτηρίζει τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας αποκλειστικά στο ΜΕGΑ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παππού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συμφωνία-ανάσα με το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία τέθηκε το πλαίσιο των εγγυήσεων που θα δίνει εφεξής το Ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Χόγιερ κάλεσε την Κομισιόν να βρει τη φόρμουλα για την από κοινού χρηματοδότηση υποδομών και έργων για την Ενέργεια.
Παράλληλα, αποδοκίμασε όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για "τρομακτική κατάσταση" που θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη γενικότερα. Δήλωσε ότι έχει επίγνωση των θυσιών που κάνουν οι Έλληνες, τόνισε όμως πως έχει σημασία να κοιτάμε το μέλλον κι έκανε λόγο για θετικά σημάδια.
Μετά τη συμφωνία με την ΕΤΕπ, "ξεπαγώνουν" και εκταμιεύονται άμεσα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 440 εκατ. ευρώ προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ΔΕΗ, του Μετρό και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
Επιπλέον, τον Νοέμβριο θα εκταμιευθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ λίαν συντόμως θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 1 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Βέρνερ Χόγιερ στο MEGA:
Γ. Παππούς: Ποιο είναι το περίγραμμα της συμφωνίας την οποία υπογράψατε σήμερα με την Ελληνική Δημοκρατία;
Β. Χόγιερ: Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και δύσκολες, με δυσκολίες και για τις δυο πλευρές, αλλά στο τέλος επήλθε συμφωνία. Είναι μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα, για την ελληνική οικονομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την τράπεζά μας. Όπως ξέρετε, δραστηριοποιούμαστε ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής επάρκειας. Εκεί πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Πέραν της δραστηριότητάς μας στο πρόγραμμα Ήλιος, δραστηριοποιούμαστε και σε άλλους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η ενεργειακή επάρκεια, και εκεί χρειαζόμαστε την Κομισιόν ως εγγυήτρια, τρόπον τινά, για την παροχή πιστώσεων από την ΕΕ για κάλυψη των δανείων μας.
Γ. Παππούς: Θέλω την εκτίμησή σας για την ύφεση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ξέρετε ότι τα σενάρια είναι πολύ αρνητικά για φέτος και του χρόνου.
Β. Χόγιερ: Είναι εξαιρετικά επίπονη διαδικασία αυτή και έχω επίγνωση των θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Όλοι ξέρουν ότι τα πράγματα είχαν πάει στραβά επί δεκαετίες και είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας. Απ' την άλλη, όμως, έχει μεγάλη σημασία να κοιτάμε το μέλλον και τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί το κλίμα. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν και πολύ θετικά σημάδια. Οι οικονομικοί δείκτες δεν θα συνεχίζουν να πέφτουν, προς το παρόν όμως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν υπάρξει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εργαζόμαστε, αν υπάρξει αποφασιστικότητα απ' την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και η διεθνής κοινότητα δείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη.
Γ. Παππούς: Θεωρείτε επομένως ότι το σενάριο εξόδου της χώρας απ' το ευρώ είναι πίσω μας ή υπάρχει ο κίνδυνος;
Β. Χόγιερ: Θεωρώ εντελώς ανεύθυνη τη φιλολογία επ' αυτού διότι θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια τρομακτική κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα, με απρόβλεπτες εσωτερικές δυσκολίες ακολούθως, όπως θα ήταν και καταστροφή για την Ευρώπη και το ευρώ γενικότερα και καταστροφικό για τη θέση της Ευρώπης στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.