Για πρώτη φορά δημόσια έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά και την παγίωση του θετικού κλίματος στην Ευρώπη για την χώρα μας.
Για πρώτη φορά δημόσια έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά και την παγίωση του θετικού κλίματος στην Ευρώπη για την χώρα μας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post, ο κ. Σαμαράς ζητάει ευθέως από τους Ευρωπαίους εταίρους επιμήκυνση μέχρι το 2016.
"Ζητάμε ικανό χρόνο. Αντί να εφαρμοστεί το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια, θα ήταν καλύτερα να διαρκέσει τέσσερα. Δυο χρόνια -μέχρι το 2014- έχει γίνει δεκτό από την τρόικα. Μιλάμε για επιμήκυνση μέχρι το 2016", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Στην ίδια συνέντευξη, ωστόσο, εμφανίζεται ανήσυχος για τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που θα υπάρξουν στη χώρα αν δεν πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ και εάν δεν αναστραφεί τάχυστα το σημερινό αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.
"Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή. Κάνουμε ήδη περικοπές σε όλα μέχρι το κόκκαλο. Αν δεν υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ τότε ναι, είμαι πολύ ανήσυχος. Άρα πρέπει να έχουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αυτή είναι η προτεραιότητα της πολιτικής μου. Και δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα εάν δεν πάρουμε γρήγορα την επόμενη δόση ώστε να έχουμε ανάπτυξη", επισήμανε ο πρωθυπουργός που το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκε στο μέγαρο Μαξίμου και κατά την προσέλευσή του είπε ότι "δεν υπάρχουν Σάββατα, υπάρχει πολλή δουλειά και λίγος χρόνος και θα τα καταφέρουμε".
Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι για να συζητήσουν τις εξελίξεις με την οικονομική κρίση σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη.
Η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 11,5 που απαιτούνται για την επόμενη διετία ενώ σε εκκρεμότητα μένουν ακόμη μέτρα 4 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το κενό φαίνεται πως δεν θα αποτραπεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 έτη, ενώ προωθούνται με νόμο και απολύσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Για την αποχώρηση άλλων 35.000-40.000 ατόμων από το Δημόσιο προωθείται ειδικό καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 2.000-3.000 ευρώ. Οι περικοπές στις συντάξεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν από τα 600 ή 700 ευρώ, ενώ φαίνεται πως δεν διασώζονται τα υπόλοιπα των δώρων στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ και εάν τελικά θα αποφευχθεί η μείωσή της κατά 30 ευρώ.
"Στο τέλος του 2009, μου φαινόταν ξεκάθαρο ότι δεν ήμασταν σε συνηθισμένη κατάσταση και ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ χειριζόταν αυτή την υπόθεση, δίνοντας χρήματα για να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα και ελπίζοντας ότι με την ανάπτυξη θα μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει, αυτό ήταν ένα σχέδιο που δεν λειτουργούσε", είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου να συμφωνήσει με την τρόικα τα μέτρα των 11,5 δισ., ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να είναι έτοιμο το πόρισμα. Στόχος είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γιουρογκρουπ, στο οποίο ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί το πόρισμα της τρόικας, έτσι ώστε στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για την χρονική παράταση του προγράμματος. Εφόσον, τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν, η εκταμίευση μπορεί να γίνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
"Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο", τόνισε από την μεριά του ο Β. Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutche Welle.