Την αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας, που αποτυπώθηκε στο τελευταίο Eurogroup επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, την ώρα που οι συζητήσεις με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Στην τελική ευθεία των συζητήσεων με την τρόικα μπαίνει το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς μέσα στην εβδομάδα πρέπει να κλειδώσουν και οι υπόλοιπες περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ, για τις οποίες οι ελεγκτές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.
Όπως φαίνεται όλα θα ξεκαθαριστούν στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των κομμάτων, την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Το κλιμάκιο διατηρεί επιφυλάξεις για τα μέτρα εξοικονόμησης στην υγεία, την άμυνα, τους ΟΤΑ και τη Δημόσια Διοίκηση. Στο τραπέζι, πάντως, των συζητήσεων εξακολουθούν να παραμένουν οι μειώσεις στις συντάξεις, με ανοιχτό το ύψος από το οποίο θα ξεκινούν οι περικοπές, στα 600 ή 700 ευρώ, ενώ διαπραγμάτευση γίνεται ακόμη προκειμένου οι περικοπές στα δώρα μισθών του δημοσίου και συντάξεων να είναι κλιμακωτές και να μην καταργηθούν πλήρως, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.
Μάχη που όπως όλα δείχνουν θα κερδιθεί δίνεται και για να εξαιρεθούν από τις μειώσεις οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 66 ή 67 έτη.
Στα μέτρα που εξετάζονται, περιλαμβάνεται ακόμη και η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ μελετάται να δοθούν κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται 2 χρόνια πριν τη σύνταξη ώστε να αποχωρήσουν νωρίτερα πάνω από 40.000 άτομα.
Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και Φωτεινή Πιπιλή τάσσονται ανοιχτά υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο και όχι μόνο για επίορκους υπαλλήλους.
"Η πραγματικότητα είναι ότι το βάρος της προσαρμογής το έχει πληρώσει πρωτίστως ο ιδιωτικός τομέας, διότι ό,τι και να λέμε ο κακοπληρωμένος μόνιμος δημόσιος υπάλληλος είναι σε καλύτερη μοίρα από τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος χάνει την δουλειά του σήμερα με πολύ μικρές προοπτικές να βρει μια άλλη. Προτιμώ να έχω λίγο λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα έχουν την αίσθηση της αξιοκρατίας και ενδεχομένως να μπορώ να τους δώσω και κάτι περισσότερο γιατί περισσεύουν χρήματα", είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρωϊνή εκπομπή "MEGA Σαβ/κο".
"Οι απολύσεις στο Δημόσιο έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα, η άρση της μονιμότητας του Δημοσίου έπρεπε να είχε ψηφιστεί ή έρθει ως διάταξη στο Σύνταγμα που δεν άλλαξε, έχει αγανακτίσει πάρα πολύς κόσμος με αυτή τη λογική, ότι είναι κόκκινη γραμμή όπως λέτε η απόλυση στο Δημόσιο, την ίδια ώρα που απολύονται όχι μόνο σήμερα, γενικά στον ιδιωτικό τομέα", επισήμανε η Φωτεινή Πιπιλή στον ρ/σ Βήμα FM.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutche Welle, τονίζει πως ασφαλώς και θέλει την Eλλάδα στο ευρώ, στέλνει όμως σαφές μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.
"Πρέπει να πουν σε ποιο βαθμό έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις αλλά μόνο όταν αυτές εκπληρωθούν θα λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης", είπε ο κ. Σόιμπλε.
Σίγουρη ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την χρονική επιμήκυνση του προγράμματος χωρίς όμως επιπλέον κεφάλαια εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. "Περιμένουμε ακόμα την έκθεση της τρόικας και η Ελλάδα πρέπει ακόμα να δρομολογήσει κάποια πράγματα, όμως θα επιτύχουμε μια επιμήκυνση χωρίς κόστος", σημείωσε.
Θετικά μηνύματα από την Ελλάδα περιμένει και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, ο οποίος, ωστόσο, υπενθυμίζει πως η Ελλάδα οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να πράξει το καθήκον της. "Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός. Ελπίζω ότι θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών φιλελευθέρων επιμένει στη σκλήρή γραμμή δηλώνοντας ότι η τρόικα δεν παίρνει ικανοποιητικές απαντήσεις από την Ελλάδα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ προειδοποιεί ότι η γερμανική βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνει η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ για να τυπώσει δικό της νόμισμα.