Την πορεία της χώρας προς ένα μακρόσυρτο δράμα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στο λάθος την ώρα που το κλίμα στην κοινωνία χειροτερεύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στρατηγική του κόμματός του είναι η ακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την επιμήκυνση.
Την πορεία της χώρας προς ένα μακρόσυρτο δράμα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στο λάθος την ώρα που το κλίμα στην κοινωνία χειροτερεύει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι στρατηγική του κόμματός του είναι η ακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την επιμήκυνση.
"Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα, όχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση αλλά εδώ επιμένουμε στην λάθος πολιτική, σε αυτό το οποίο είχε στηλιτεύσει με πολύ οξύτατους χαρακτηρισμούς από αυτούς που σας λέω εγώ o κ. Σαμαράς", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συνέχισε λέγοντας: "Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο στην κοινώνια και το χειρότερο που μπορούμε να υποστούμε είναι να υπάρξει μια πλήρης απογοήτευση".
"Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνία να αντισταθεί να μην περάσουν τα μέτρα. Και βεβαίως αν αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις, αυτά τα οποία είπε προεκλογικά στον ελληνικό λαό και αυτά που στην ίδια την προγραμματική συμφωνία, υπέγραψαν, αμέσως μετά τις εκλογές τα τρία κόμματα, τότε είναι βέβαιο ότι θα κριθεί από την κοινωνία και θα την κρίνουν και οι ίδιοι οι βουλευτές που την στηρίζουν. Εμείς λέμε ένα απλό πράγμα. Αν δεν είστε ικανοί, αν δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε, αν δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις δικές σας δεσμεύσεις, τότε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να καταδικάζετε την κοινωνία, την οικονομία και την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη διαδικασία παρακμής. Και οφείλετε να παραχωρήσετε την θέση σας στις δυνάμεις που θέλουν να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, στις δυνάμεις που θέλουν να δώσουν την δυνατότητα στον λαό μας, να κρατηθεί όρθιος", είπε έχοντας ξεκαθαρίσει νωρίτερα ωστόσο ότι εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και ότι εάν ζητούσε εκλογές θα το είχε κάνει δίχως περιστροφές.
Σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει δεκτός για συνάντηση από κανένα κορυφαίο και θεσμικό Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: "Μας ανησυχεί το γεγονός ότι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ φαίνεται να λειτουργούν με έναν τέτοιο τρόπο που υποτιμούν την ίδια την δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από την άλλη μεριά θα ήθελα να σας πω ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο καταφανούς κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Εάν λοιπόν είμασταν κυβέρνηση σήμερα δεν υπήρχε ούτε μια πιθανότητα να μην δεχθούν να μας συναντήσουν να μας ακούσουν και να διαπραγματευτούν σκληρά και να υποστούν και απώλειες σε σχέση με τις δικές τους διεκδικήσεις".
Και συνέχισε αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ: "Ακόμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας ο σημερινός, ο Φρανσουά Ολάντ όταν ήταν αντιπολίτευση και έλεγε άλλα όμως τότε σε σχέση με αυτά που κάνει τώρα, η διαφορά μας είναι, και γι’ αυτό πανικοβλήθηκαν, ότι εμείς θα τα τηρούσαμε αυτά που λέμε. Σας θυμίζω λοιπόν ότι όταν ήταν αντιπολίτευση και διεκδικούσε την Προεδρία δεν έγινε δεκτός ούτε από την κα Μέρκελ και του συμπεριφέρθηκαν ωσάν να ήταν το μαύρο πρόβατο που δεν ήθελε κανείς να το συναντήσει".
Αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας στο οποίο δείχνουν να συνηγορουν οι Ευρωπαίου, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην διαφορετικότητα της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ.
"Εμείς έχουμε άλλη στρατηγική. Και πιστεύουμε ότι αυτή η στρατηγική ήταν η μόνη που μπορούσε να έχει μεγάλα οφέλη για την πατρίδα μας. Ήταν η στρατηγικής της ακύρωσης του μνημονίου διότι οδηγεί στην καταστροφή και της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Αυτό το οποίο είπαμε προεκλογικά και μένουμε σε αυτό. Και ο στόχος μας σε αυτή την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι να δοθεί μια λύση όχι κατ' ανάγκη μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, μια συνολική ευρωπαϊκή λύση που θα αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος, την υποτιμητική κερδοσκοπία στα ομόλογα, μέσα από την δυνατότητα διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους και μέσα από ένα moratorium στην αποπληρωμή με όρους και με ρήτρες ανάπτυξης, ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε το 1953 για την Γερμανία όπου διαγράφηκε το 60% του χρέους της Γερμανίας τότε και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης και για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους", είπε χαρακτηριστικά.
Και εξήγησε περαιτέρω: "Αυτό το μοντέλο, αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτό θα θέλαμε να διαπραγματευτούμε και να φτιάξουμε και συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο. Τώρα, εάν η απάντηση στο πρόβλημα το υπαρκτό, το μεγάλο πρόβλημα, ότι έχουμε ένα χρέος που παραμένει μη βιώσιμο μετά από διαδικασίες κουρέματος, 20% και 50% και αυτό είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, υποστήκαμε δυο χρεοκοπίες, με την κυριολεκτική έννοια της κοπής χρέους, όχι με την έννοια της ολικής καταστροφής, και πάλι έχουμε ένα χρέος μια βιώσιμο. Και μας λένε τώρα κάποιοι ότι η απάντηση σε αυτό είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο 2016. Εμείς λέμε ότι η απάντηση είναι να βρούμε μια λύση. Πολιτική λύση, οριστική λύση προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά συνολικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Άρα εμείς δεν προκρίνουμε αυτή την επιλογή και δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση σε μια επιλογή που επιμένουμε ότι είναι λάθος".
Σε ερώτηση για σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με εκείνη στην Αργεντινή και στην άποψη ορισμένων ότι εάν έρθει στην εξουσία θα αναγκαστεί να φύγει με ελικόπτερο σημείωσε: "Στην Αργεντινή το ΔΝΤ οδήγησε σε αυτή τη γενικευμένη καταστροφή. Το ΔΝΤ με τις πολιτικές που επέβαλλε και με την κυβέρνηση Ντελαρουά τότε που ήταν πρόθυμη να τις εφαρμόσει. Εγώ θέλω να φύγω από την δημαγωγία της κυβέρνησης και την στρεψοδικία. Διότι αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις, ο Έλληνας Ντελαρουά είναι ο κ. Σαμαράς. Αυτός εφαρμόζει αυτή την πολιτική. Άρα ο κίνδυνος να φύγει κάποιος με ελικόπτερο από τη χώρα αφορά μάλλον τον κ. Σαμαρά που εφαρμόζει αυτή την πολιτική".
Απαντώντας στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου το Σάββατο που χαρακτήρισε ως Μαυρογιαλούρο τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Ο κ. Κεδίκογλου για άλλη μια φορά έχει έτοιμες τις ανακοινώσεις του πριν δει τι θα πούμε. Μας χαρακτήρισε Μαυρογιαλούρους, την στιγμή που εμείς καταθέσαμε -μπορεί να διαφωνεί με την άποψή μας- μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν είπαμε χθες τίποτα καινούργιο από αυτά που είχαμε πει στην Αθηναΐδα σε σχέση με την δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά καταθέσαμε κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, ανοίγουμε επί της ουσίας την συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς για το με ποιον τρόπο, με ποια εργαλεία, θα ξαναχτίσουμε αυτή την κατεστραμμένη χώρα. Ο Γκρουέζας δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογιαλούρους".
Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και στο θέμα της ρατσιστικής βίας που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδας. "Το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι πολύ σημαντικό. Και δεν το εντοπίζουμε εμείς μονάχα σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες στους πάγκους των μικροπωλητών και θεωρούμε ότι αυτή η οργάνωση που η δράση της βρίσκεται έξω από τα όρια της νομιμότητας δεν είναι μια τυχαία οργάνωση κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της λογικής αλλά είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Και ο φόβος μας είναι ότι από πίσω από την δράση αυτή μπορεί να κρύβονται και σχέδια αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος", τόνισε.
"Η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης, πετρελαίου κίνησης για ορισμένες ακριτικές περιοχές της χώρας και ιδίως για ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας σημαίνει ότι αυτό το χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από το κρύο. Ιδίως σε περιοχές όπου η θερμοκρασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ανεβαίνει πάνω από το μηδέν", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που βρίσκεται προ των πυλών.