Στόχος φανατισμένου πλήθους έγινε η αμερικανική βάση στην Καμπούλ με τον αναβρασμό του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στην υπερδύναμη να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Στόχος φανατισμένου πλήθους έγινε η αμερικανική βάση στην Καμπούλ με τον αναβρασμό του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στην υπερδύναμη να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο στρατόπεδο πριν απωθηθούν από αστυνομικούς, ζητώντας εκδίκηση για την αντι-ισλαμική ταινία που γυρίστηκε στην Αμερική και έχει πυροδοτήσει αιματηρά επεισόδια.
Στο Πακιστάν πολλά άτομα τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, ενώ στο Ιράκ έγινε το πρωί επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης, όπου βρίσκονται πολλές δυτικές πρεσβείες. Σκοτώθηκαν περίπου 10 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 30.
Στο Λίβανο, ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολα, σεϊχης Νασράλα διακήρυξε ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί δεν πρέπει να παρασυρθούν σε σύγκρουση καθώς υπεύθυνη για την ταινία είναι η Αμερική. "Πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την ταινία και εκείνοι που κρύβονται από πίσω τους, εκείνοι που τους υποστηρίζουν και τους προστατεύουν, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες", είπε.
Διαδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκυριακο και στην Ευρωπη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι ενώ η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπεν είπε ότι προτιμά μια κοσμική δικτατορία παρά ένα ισλαμικό καθεστώς.
Στην Ολλανδία, έγιναν επεισόδια στην Αμβέρσα και η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 100 διαδηλωτές, ενώ στη Γερμανία οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα του Αμερικανού εξτρεμιστή πάστορα Τερι Τζοουνς που ετοίμαζε μαζί με ακροδεξιες οργανώσεις δημόσια προβολή της επίμαχης ταινίας.
Σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε για πρώτη φορά φωτογραφία του φερόμενου ως παραγωγού της ταινίας Σαμ Μπασιλ, που έχει πλούσιο μητρώο και πολλά ψευδώνυμα, ενώ μια από τις ηθοποιούς δήλωσε ότι στα γυρίσματα αντί για Μωάμεθ, χρησιμοποιούσαν το όνομα Τζωρτζ, το οποίο όμως άλλαξε στη συνέχεια, κατά το μοντάζ. "Μας έφερναν το σενάριο λίγο πριν από γύρισμα", σημειώνει η ηθοποιός που, σήμερα πλέον, φοβάται για τη ζωή της.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επικαλείται τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που πυρόδοτησε η ταινία, ως παράδειγμα του εφιάλτη που θα αποτελούσε ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα. "Όλα όσα βλέπετε τώρα, με τον όχλο να επιτίθεται στις αμερικανικές πρεσβείες, θα τα δείτε και με ένα καθεστώς που θα έχει ατομικές βόμβες. Δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ατομικές βόμβες", είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης να απαγορεύσουν την επίμαχη ταινία και να την μπλοκάρουν στο διαδίκτυο, όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες για τα ναζιστικά σύμβολα και τα μηνύματα μίσους. Ειδάλως -όπως είπε- θα είναι συνεργοί σε ένα μεγάλο έγκλημα.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, άρχισε στον Περσικό Κολπο μεγάλη ναυτική άσκηση από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, με επίκεντρο σενάρια ναρκοθέτησης των στρατηγικής σημασίας στενών του Ορμουζ από τους Ιρανούς και διακοπή της ναυσιπλοϊας.