Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του κόμματος με θέμα το πακέτο μέτρων και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του κόμματος με θέμα το πακέτο μέτρων και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ο πρόεδρος του κόμματος είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποβάλει κάθε ενοχικό και ηττοπαθές στοιχείο και πρόσθεσε: "Δεν μας ταιριάζει και δεν προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα ένα ενοχικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ".
Ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς όσους βουλευτές εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τα μέτρα στη Βουλή, αλλά και προς τον Ανδρέα Λοβέρδο , που απουσίαζε από τη σύσκεψη, λέγοντας: "Ένα ΠΑΣΟΚ που καλείται να επωμισθεί αυτόν τον στρατηγικό ρόλο, είναι ευρύχωρο, ανοιχτό αλλά δεν έχει χώρο για προσωπικές στρατηγικές και μάλιστα για προσωπικές στρατηγικές που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες.
Διαφωνίες σε τακτικούς χειρισμούς μπορεί να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και προγραμματικές διαφωνίες. Αλλά αξιακές διαφωνίες που να δικαιολογούν προσωπικές στρατηγικές, δεν υπάρχουν, δεν διατυπώνονται".
Πάντως η φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί προσωπικών στρατηγικών ανοίγει το θέμα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε να αποφευχθούν διαρροές.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να γίνει διεξοδική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία θα αποφασίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή όχι και τόνισε: "Ακόμα κι αν υπάρξει ένα άρθρο, το οποίο είναι κατανοητό, ή κομματική πειθαρχία, επειδή είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα θα πρέπει να συγκληθεί η Κ.Ο. και να αποφασίσουμε".
Την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη έκανε δεκτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ σε συμπόρευση και στρατηγική συνεργασία, άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για αλαζονεία και ανευθυνότητα και υπογράμμισε: "Το κρίσιμο είναι ότι τον Ιούνιο απέτυχε η στρατηγική της εκλογικής εφόδου και όταν θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί ξανά από τον ελληνικό λαό θα έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την αποδοχή της συμβολικής και της περιορισμένης υλικής βίας, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Γιατί όταν έχεις αντισυγκεντρώσεις και προπηλακισμούς δικαιώνεις μετά και άλλες μορφές απρόκλητης βίας".
Ο ίδιος έστειλε και μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να φέρει το ΠΑΣΟΚ προ τετελεσμένων και τόνισε: "Όσο ακριβές είναι ότι η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της, και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί, δεν κυβερνά μόνη της, άλλο τόσο ακριβές είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ κυβερνά μόνο, άρα απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτικοί συμβιβασμοί. Έτσι θα πορευτεί η χώρα για πολλά χρόνια. Με κυβερνήσεις συνεργασίας που πρέπει να έχουν προγραμματικές συγκλίσεις και ικανότητα σύνθεσης. Διατυπώνουμε τις προτάσεις μας, συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο χειρισμών.
Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει τελικά, στρατηγικά αυτό που είπαμε γιατί αυτό απορρέει από τη ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων. Επί τη βάσει αρχών διατυπώσαμε προτάσεις και θέλω τώρα να τονίσω ότι κανείς μα κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Κανείς δεν θα προκαταλάβει τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη λειτουργία της Βουλής.
Η επιτάχυνση όμως δεν σημαίνει κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όπως – όπως και όσο – όσο. Γι' αυτό διατυπώνουμε πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Το τελικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι κατ΄ ανάγκην αποτέλεσμα ενός διπλού συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και ενός συμβιβασμού με τους εταίρους μας της τρόικας".
Από την κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα απέχει από τις διεργασίες στην Ιπποκράτους, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με το μοίρασμα των θέσεων στους δημόσιους οργανισμούς μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε:
"Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την δύσκολη στιγμή τα τρία κόμματα να μοιράζουν με ποσόστωση τις διοικήσεις των οργανισμών και να διορίζουν τους κολλητούς τους. Θα πρέπει να κάνουμε προσκλητήριο στους νέους που φεύγουν από την χώρα, να στελεχώσουν τους δημόσιους οργανισμούς".