Σταματά προσωρινά να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δηλώνει "με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει" στα όσα καταγγέλλονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με μηνύσεις απάντησαν Λιάπης και Βουλγαράκης. Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση.
Σταματά προσωρινά να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος παραμένει στη θέση του αλλά ζήτησε από τους αντιπροέδρους του Σώματος να τον αντικαταστήσουν μέχρι να παραδοθεί το τελικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση των καταγγελιών που εμπλέκουν τον ίδιο και δύο πρώην υπουργούς -τους κ. Λιάπη και Βουλγαράκη- σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφθηκε χθες το πρωί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τεντε και του ζήτησε να επισπεύσει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ σε ανακοίνωσή του δηλώνει "με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα".
"Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια" τονίζει, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας.
Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για το θέμα τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα, τηλεφώνησε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και φέρεται να του είπε δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής, επιφυλάχθηκε όμως για τις περαιτέρω κινήσεις του αφού ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.
Πρόθεση του κ. Μεϊμαράκη είναι να συναντηθεί και με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφαση που πήρε να απέχει από τα καθήκοντά του στην Ολομέλεια και στη διάσκεψη των προέδρων.
Ήδη, το απόγευμα της Τρίτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αμέσως μετά σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "επαναλαμβάνει τη θέση του για πλήρη διαφάνεια και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές".
Λιάπης: "Βρώμικη υπόθεση"
Να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή και η Βουλή να διερευνήσει "αυτή τη βρώμικη υπόθεση" προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν έχει "καμιά σχέση" ζήτησε από την πλευρά του ο έτερος εμπλεκόμενος -με βάση τις καταγγελίες- Μιχάλης Λιάπης.
"Άλλωστε, ούτε γνωρίζω κανέναν από αυτούς, είναι παντελώς άγνωστοι σε εμένα, ούτε τους γνωρίζω κοινωνικά, ούτε κατά πρόσωπο", τόνισε ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση.
Βουλγαράκης: Μυθεύματα από λασπολόγους
Μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου έχει καταθέσει ακι ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Σε μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Τwitter, ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για "λασπολόγους" και για "μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας".
Πολιτικές αντιδράσεις
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", έθεσε το ερώτημα πώς "είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια καταγγελία από το 2010 για πολιτικό πρόσωπο αυτής της εμβέλειας, όπως είναι ο Μεϊμαράκης, και να μην κλείνει, και ξαφνικά να το θυμόμαστε ως θέμα μια εβδομάδα πριν, σε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα που συζητούνται τα μέτρα, που υπάρχει αυτή η αγωνία, αυτή η ένταση;".
"Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο επί δυο χρόνια αυτή η υπόθεση να είναι ανοιχτή, να σέρνεται και να μην έχει δοθεί απάντηση μέχρι αυτή την ώρα" επισήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Στην ίδια εκπομπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: "Αυτό που έγινε χθες από τον κ. Μεϊμαράκη, είναι μια ενδιάμεση λύση. Ένα ημίμετρο. Δηλαδή και δεν παραιτούμαι και δεν ασκώ τα καθήκοντά μου. Δεν ξέρω αν αυτό αρκεί σε μια χώρα που οι έρευνες διαρκούν ένα, δυο, τρια, πέντε χρόνια".
Ο Νίκος Μπίστης από τη ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε επίσης στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA": "Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα, ο κ. Μεϊμαράκης οφείλει και νομίζω ότι προς εκεί θα κινηθεί, ελπίζω να κινηθεί προς τα εκεί, δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του, να διευκολύνει αυτή την υπόθεση γιατί έχει και έναν θεσμικό ρόλο".
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης τόνισε σε δήλωσή του στο περιστύλιο ότι "πρέπει να αρθούν όλα τα τυπικά εμπόδια που παρακωλύουν την αναγκαία άμεση εκκαθαριση ολων των υποθέσεων, έτσι ώστε να εξελιχθεί η πραγματική πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση με παράλληλη κάθαρση και να μην χρησιμοποιούνται, ενδεχομένως, αυτές οι υποθέσεις ως 'αλεξικέραυνο' απέναντι στην ογκούμενη αντίσταση του λαού".
Ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζητά να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να αρθεί η ασυλία όλων των βουλευτών των οποίων την οικονομική δραστηριότητα διερευνά το ΣΔΟΕ.
"Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της λαϊκής οργής και νέες εθνικές δυνάμεις θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της κάθαρσης και της ανασυγκρότησης της χώρας" σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σε δήλωσή της πως "αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα έχει κυριολεκτικά σαπίσει και βέβαια όταν σαπίζει ένα σύστημα επηρεάζει και τους πολιτικούς, αρκετούς πολιτικούς ή λιγότερους, επηρεάζει όμως". Και πρόσθεσε: "Από εκεί και πέρα και με τα συγκεκριμένα ονόματα πρέπει να γίνει έρευνα. Εάν προκύψει ζήτημα, τότε βεβαίως πρέπει να ασχοληθεί και η Βουλή με βάση τους ισχύοντες νόμους".