Προϋπολογισμό λιτότητας και σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013 ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα και να αποφύγει την προσφυγή στον ευρωμηχανισμό στήριξης. Την ίδια ώρα, η λαϊκή αγανάκτηση στη χώρα φουντώνει.
Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013 ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα και να αποφύγει την προσφυγή στον ευρωμηχανισμό στήριξης.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού προειδοποίησε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013 ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα περάσουν 43 νομοσχέδια που θα αφορούν την μεταρρύθμιση της οικονομίας και ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα επιβλέπει την τήρηση του προϋπολογισμού.
Στόχος είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 40 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες των υπουργείων περικόπτονται κατά μέσο όρο γύρω στο 9% αλλά το "μαχαίρι" είναι μεγαλύτερο στα δημόσια έργα και στον πολιτισμό.
Με τον κλοιό να σφίγγει γύρω από την Μαδρίτη για να ζητήςει πακέτο διάσωσης, η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σκληρά μέτρα προκειμένου, όπως λέει το Reuters, να γλιτώσει την "πολιτική ταπείνωση" ενδεχόμενης επιβολής των μέτρων από τις Βρυξέλλες.
Σε μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, οι Ισπανοί είναι εδώ και μέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα ενώ μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της αστυνομικής βίας.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο όπως αυτό με πρωταγωνιστή έναν εστιάτορα που προσπαθεί να αποτρέψει επίθεση των αστυνομικών μέσα στο μαγαζί του, όπως βρήκαν καταφύριο διαδηλωτές στα προχθεσινά επεισόδια.
Σε ένα άλλο βίντεο ντοκουμέντο, αστυνομικοί καταδιώκουν διαδηλωτές μέσα στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης και ξυλοκοπούν άτομα που δεν προβάλλουν καμιά αντίσταση.
Από τη Νέα Υόρκη, πάντως, ο πρωθυπουργός Ραχόι διακήρυξε ότι "οι περισσότεροι Ισπανοί αναγνωρίζουν αυτό που κάνουμε και για αυτό δεν διαδηλώνουν".
"Αγκάθι", πάντως, στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι είναι τα προβλήματα των περιφερειών, με την ηγεσία της Καταλονίας να ενισχύει τις αυτονομιστικές τάσεις.
Την Παρασκευή αναμένονται και τα νέα για τις ισπανικές τράπεζες και για το επίπεδο των ζημιών τους, με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να έχει ζητήσει έως 100 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα.