Επί των βασικών αξόνων του πακέτου συμφώνησαν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά από τρεις ώρες σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως και οι τρεις αρχηγοί επέδειξαν αποφασιστικότητα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνοντας στην αίθουσα της σύσκεψης είπε στους Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλη πως σήμερα θα έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα.
Επί των βασικών αξόνων του πακέτου συμφώνησαν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά από τρεις ώρες σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως και οι τρεις αρχηγοί επέδειξαν αποφασιστικότητα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνοντας στην αίθουσα της σύσκεψης είπε στους Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλη πως σήμερα θα έπρεπε να καταλήξουν σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έδωσε στους κυβερνητικούς εταίρους εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και πως θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα σε συνεργασία με την τρόικα. Ωστόσο το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την εφαρμογή του μέτρου για αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη άμεσα για να υπάρξει το μέγιστο δημοσιονομικό όφελος. Ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους εταίρους του πως τα αναπηρικά επιδόματα και τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ δεν θα πειραχθούν.
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν πλέον μια λύση – πακέτο για το ελληνικό ζήτημα που θα περιλαμβάνει δηλαδή τη λήψη των μέτρων, τη διετή επιμήκυνση και την άμεση εκταμίευση της δόσης εντός του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα ζητούν τη θέσπιση της ρήτρας αντικατάστασης σε περίπτωση επίτευξης των στόχων, ενώ τίθενται πλέον τα θέματα ενός αναπτυξιακού πακέτου και της ρύθμισης του χρέους – νέο "κούρεμα" – που κατέχει ο επίσημος κλάδος.
Ηπιότερα τα μέτρα αν έρθει επιμήκυνση
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μιας και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις συγκρατήθηκαν στα 6,7 με 7,2 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για 3 δισ. ευρώ από φόρους αναφέρουν ότι σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποδώσει δικαιοσύνη καθώς οι πλουσιότεροι θα πληρώσουν περισσότερα.
Την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος προβλέπουν ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν με τη μορφή ενός άρθρου ίσως και να μην φτάσουν στη Βουλή πριν τη σύνοδο κορυφής, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη: "Έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν όχι μέχρι και το 2014, αλλά μέχρι και το 2016 γιατί το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια θα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά και επιτρέπει να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης.
Δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικά δύσκολες περικοπές, γιατί θα έχει πάρει μπρος η οικονομία, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα έσοδα. Η επιμήκυνση είναι αυτή η οποία τελικά μας επιτρέπει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη, να επικρατήσει ένα άλλο κλίμα. Βεβαίως όπως έχουμε πει, ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και η συνολική συμφωνία είναι αυτή που μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και τον ελληνικό λαό".
Συζητούν για όρια και δώρα
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούν να συνεχιστεί η συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με στόχο το μέτρο να εφαρμοστεί μετά από ένα χρόνο και να μην επηρεάσει όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Παράλληλα εξετάζουν την δυνατότητα κλιμακωτής περικοπές σε δώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα εποχικά επιδόματα, εφαρμογή της διαθεσιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους οργανισμών που συγχωνεύονται ή θα κλείσουν με παράλληλη σύνδεση με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση.
Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά επίσης να μην αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων στα 6.000 και να μην πληρώνουν για τα συγγράμματά τους οι φοιτητές. Ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου τόνισε πως υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα παρά την αρχική συμφωνία και πρόσθεσε: "Θα αναζητηθεί η επιμήκυνση για την ύπαρξη τετραετίας και, βεβαίως, η επιμονή μας στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν, ως προϊόν εσόδων. Η ρήτρα αντικατάστασης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο και όταν, μάλιστα, υπάρξει – και θεωρώ ότι είναι δυνατό να υπάρξει – η επιμήκυνση, θα αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση, διότι αναμφισβήτητα τα μέτρα, ούτως ή άλλως, έχουν το δικό τους βάρος πάνω στην Ελληνική κοινωνία.
Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες, αλλά η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα, έτσι ώστε, όταν θα έρθει το όλο πακέτο στη Βουλή, να είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συγκεκριμένο και γενικότερο πλαίσιο, που θα αφορά την ανάπτυξη, τη φορολογία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και καθετί άλλο το οποίο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ως ουσιαστική μεταρρύθμιση".
Αντίδραση Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο για προβληματική συνταγή λύσης και πρόσθεσε: "Η λιτότητα ανατροφοδοτεί την ύφεση και το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας είναι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σιγοκαίει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρει".