Μισθοί, συντάξεις και φόροι σηκώνουν το κύριο βάρος του επώδυνου πακέτου των 14,5 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, καθώς, από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περικόπτεται περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το ψαλίδι στις συντάξεις ξεπερνά τα 4,8 δισ. ευρώ.
Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας που φτάνει την Κυριακή στην Αθήνα και τη Δευτέρα θα είναι και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ και αυτό φάνηκε από το Euroworking group όπου ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων παρουσίασε το πακέτο των μέτρων στους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και την τρόικα, ωστόσο έγινε αποδέκτης επικρίσεων για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Έτσι δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, ενώ γίνονται ακόμη και σκέψεις για συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά – που παραχώρησε συνέντευξη στους New York Times – με την τρόικα στην περίπτωση που οι επικεφαλής της δεν πείθονται. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης πολλαπλασιάζονται και ήδη αναφέρονται στον γερμανικό Τύπο.
Στο μέτωπο των μέτρων μισθοί, συντάξεις και φόροι σηκώνουν το κύριο βάρος του επώδυνου πακέτου των 14,5 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, καθώς, από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περικόπτεται περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το "ψαλίδι" στις συντάξεις ξεπερνά τα 4,8 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα υπερβαίνουν τα 850 εκ. ευρώ, στις ΔΕΚΟ αγγίζουν τα 520 εκ. ευρώ και στην Υγεία το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει η αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Η εξοικονόμηση από τους ΟΤΑ αναμένεται να φέρει 558 εκ. ευρώ, ενώ αναμένονται 243 εκ. από την Άμυνα, 184 εκ. από την Παιδεία, ενώ τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα ανέβηκαν από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το πακέτο θα είναι πολύ επώδυνο, είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει τη βοήθεια από τους δανειστές και πρόσθεσε: "Πρόκειται σαφώς για ένα πακέτο εξαιρετικά επώδυνο για τους πολίτες και ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση και για τις δυνάμεις που την απαρτίζουν, το οποίο όμως αποτελεί δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής στήριξης που λαμβάνει. Θα πρέπει άλλωστε να γνωρίζουμε ότι το 78% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης αφορά μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα. Οπότε αναπόφευκτα η όποια περιστολή δαπανών θα πρέπει να προέλθει και από αυτούς τους τομείς".
Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει εξοικονόμηση 340 εκ. ευρώ, ο εξορθολογισμός του γενικού μισθολογίου 141 εκ., οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια 270 εκ. και το νέο μισθολόγιο των ενστόλων 180 εκ. ευρώ. Το πακέτο προβλέπει ακόμη τη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εξοικονομηθούν 172 εκ. ευρώ. 1 δισ. θα αποφέρει η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67, πάνω από 1,5 δισ. η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις και 681 εκ. οι μειώσεις στις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ, ενώ περίπου 300 εκ. ευρώ θα είναι το όφελος από τη μείωση κατά 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, πάνω από 250 εκ. από τις μειώσεις των συντάξεων λόγων του νέου μισθολογίου στους ενστόλους και 322 εκ. από τη μείωση των συντάξεων λόγω των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
Το νέο πακέτο των μέτρων έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάσει την ύφεση το 2013 στο 5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο μνημόνιο για 3%, όπως εκτιμά το ΚΕΠΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης των 850 εκ. ευρώ από το ψαλίδι στα επιδόματα θα σηκώσουν τα οικογενειακά επιδόματα κατά 485 εκ. ευρώ, η χορήγηση του ΕΚΑΣ μετά τα 64 έτη κατά 114 εκ. ευρώ, η μείωση των επιδομάτων μετακίνησης για τους νεφροπαθείς κατά 82 εκ. ευρώ, ενώ 50 εκ. ευρώ θα προέλθουν από την καταργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας και 30 εκ. από τις περικοπές ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Φούχτελ για την ελληνογερμανική συνεργασία, υποστήριξε, πάντως, ότι το κλίμα για την Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει και τόνισε: "Η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η νέα διακυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχει θέσει την οικονομία στη σωστή πορεία και εγώ -ως εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης-βλέπω ότι ήδη καταγράφεται μια μεταστροφή του διεθνούς κλίματος και μια κινητικότητα προς μια θετική κατεύθυνση"
Η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη , δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε από την κυβέρνηση, να επιδιώξει στην επόμενη σύνοδο κορυφής συνολική λύση για την ευρωζώνη, ενώ τόνισε: "Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Είναι πια μια μορφή προφητείας. Θα πρέπει σ' αυτή τη συγκεκριμένη σύνοδο, σ' αυτό το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση με ευρεία πολιτικής στήριξη όλων των κομμάτων και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα κόμματα – γι αυτό είναι και σημαντικός ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα πρέπει να ζητήσει να συμπεριληφθεί παράγραφος στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα επιβεβαιώνει την υπεράσπιση της συνοχής και της διατήρησης του όλου της ευρωζώνης".
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έφερνε τη διάλυση του κοινού νομίσματος τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, κατηγορώντας εγχώριες πολιτικές δυνάμεις για εμπόριο φόβου, ενώ πρόσθεσε: "Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ καθιστά την νομισματική ένωση παρελθόν. Είναι αρχή μιας γενικότερης κρίσης, Δεν σημαίνει ότι κρεμάμε τη σκούφια μας κάπου ή το λέω ως εφησυχασμό αλλά λέω ότι κακώς έγινε εμπόριο φόβου από εγχώριες πολιτικές δυνάμεις".