Ως οικονομικό παράδοξο καταγράφεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές παραμένουν στα ύψη, παρά την ύφεση, τη μείωση μισθών, συντάξεων και κόστους παραγωγής και τη συρρίκνωση της ζήτησης.
Ως οικονομικό παράδοξο καταγράφεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές παραμένουν στα ύψη, παρά την ύφεση, τη μείωση μισθών, συντάξεων και κόστους παραγωγής και τη συρρίκνωση της ζήτησης.
Απόδειξη, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η χώρα μας παραμένει "πρωταθλήτρια" στην ακρίβεια, ακόμη και σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά.
Οι λόγοι που στη χώρα μας παραμένουν στα ύψη είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασιας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, ότι:
Η ελληνική αγορά είναι ολιγοπωλιακή και
Οι έλεγχοι από την πολιτεία δεν είναι επαρκείς.
Επιπρόσθετα, στην Ελλάδα παράγονται μόνο το 27% των προϊόντων που καταναλώνουν οι κάτοικοί της και το υπόλοιπο 73% των προϊόντων εισάγονται. Από αυτά, το 80% εισάγονται και διακινούνται από λιγοστές πολυεθνικές εταιρείες.
Ανάλογη είναι η απάντηση και στο ερώτημα γιατί οι πολυεθνικές πωλούν τα προϊόντα τους πιο ακριβά στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή:
Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι είναι υψηλότεροι
Υπάρχουν περισσότεροι ενδιάμεσοι προμηθευτές με υψηλότερα ποσοστά κέρδους που φτάνουν το 40%-50%
Οι τιμές, με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, είχαν αυξηθεί κατά 35% περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει ο κ. Σάββας Ρομπόλης:
"Στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα για ειδικότερους λόγους, όπως αυτούς που έχουν σχέση με τη φορολογία, έμμεση ή άμεση. Ο δεύτερος σοβαρός λόγος είναι ότι μεσολαβούν προμηθευτές έμποροι οι οποίοι με τη μεσολάβησή τους διαμορφώνουν και αυτοί μια πρόσθετη τιμή, που είναι η κερδοφορία τους".
Οι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, πάντως, αποδίδουν την ακρίβεια σε είδη που παράγονται στην Ελλάδα σε άλλες αιτίες, όπως η κακοκαιρία, αλλά και η επάρκεια των προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των τιμών και η μείωση των μισθών κατά 30% την τελευταία διετία είναι η αιτία που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συρρικνώθηκε δραματικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με μεσαία εισοδήματα που μειώθηκε 7,5% το 2010 και 6,1% το 2011, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 7,6% μέχρι το τέλος του 2012. Η συνολική μείωση, δηλαδή, φτάνει το 21,2%, που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη υποχώρησε στα επίπεδα του 1995.
Την ίδια ώρα, έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ δείχνει ότι το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.282,5 ευρώ εφέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον περυσινο Αύγουστο, οπότε κόστιζε 2.243,4 ευρώ. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση 39,06 ευρώ, ποσοστό 2%.