Έντονες πολιτικές αναταράξεις, ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει στην κυβέρνηση το υλικό με τα 2.000 ονόματα που περιελάμβανε η λίστα Λαγκάρντ. Ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει ευρύτερο κύμα κριτικής εντός του κόμματος και πυρά από την αντιπολίτευση.
Έντονες πολιτικές αναταράξεις, ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στείλει στην κυβέρνηση το υλικό με τα 2.000 ονόματα που περιελάμβανε η λίστα Λαγκάρντ.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος για κινήσεις πολιτικά ανήθικες και κοινωνικά εξοργιστικές.
Το θέμα, όμως, έχει προκαλέσει ευρύτερο κύμα κριτικής εντός του κόμματος και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπήρχαν βουλευτές που έλεγαν ότι -ανεξαρτήτως του αν ευθύνεται ή όχι ο κ. Διώτης- από τη στιγμή που η λίστα έφτασε διά της διπλωματικής οδού, έπρεπε οι κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος να είχαν φροντίσει να είχαν υπάρξει επίσημες διαδικασίες και πρακτικό παράδωσης – παραλαβής.
Έντονα αντέδρασε και ο κυβερνητικός εταίρος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θέλει η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους ώστε να φανεί ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και ποιοι φοροδιαφεύγουν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι συγκάλυψε τις υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Συνεργάτες του Βενιζέλου έλεγαν…
Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Διώτη και όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών έμεινε με την εντύπωση πως το υλικό υπήρχε στο ΣΔΟΕ, γι' αυτό και δεν το παρέδωσε.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κύκλοι της Ιπποκράτους, "το υλικό που είχε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος είναι αυτό που του παρέδωσε ο κ. Διώτης. Κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι αυτό δεν είχε διατηρηθεί στο ΣΔΟΕ με την έννοια της πηγής αξιοποίησης πληροφοριών".
Οι ίδιο κύκλοι εμφανίζουν τον κ. Βενιζέλο να επιμένει στην αρχική του άποψη ότι το υλικό δεν αξιοποιήθηκε γιατί οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την παραλαβή ολόκληρου του φακέλου των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών βρίσκονταν σε μια κρίσιμη φάση και υπήρχε κίνδυνος να ματαιωθεί η συμφωνία.
"Είναι γνωστό ότι η Ελβετία καταγγέλλει τις χώρες που χρησιμοποιούν στοιχεία υποκλοπής για τις καταθέσεις στις τράπεζές της και δεν συνάπτει διακρατικές συμβάσεις μαζί τους. Στα δε σχέδια διακρατικών συμβάσεων που συνάπτει η Ελβετία, επιμένει να περιληφθεί και να γίνει δεκτή από τη συμβαλλόμενη χώρα ρήτρα μη χρήσης προϊόντος υποκλοπής" σημείωναν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η θέση του Ι. Διώτη
Με δηλώσεις του στον ρ/σ Βήμα Fm, ο Ιωάννης Διώτης, που παρέλαβε τη λίστα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε επιφυλαξεις για τη νομιμότητα του υλικού και τη δυνατότητα νομικής αξιοποίησής του, κάτι που είχε κάνει από την πρώτη στιγμή.
"Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί" επισήμανε ο κ. Διώτης.
Από εισαγγελικής πλευράς
Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, πάντως, έλεγαν χθες και σήμερα ότι αν και αυτή η λίστα, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισήμως με βάση τη νομολογία αλλά και τους τελευταίους νόμους, ωστόσο σε ανεπίσημο επίπεδο θα μπορούσε να καταστεί αξιοποιήσιμη.
Όπως τόνιζαν, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε ατύπως, είτε μέσω ανώνυμης καταγγελίας είτε ακόμα και μέσω αιτήματος προς την Ελβετία για δικαστική συνδρομή. Θα μπορούσε επίσης να έχει γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς από το 2008 οι νόμοι προβλέπουν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένα υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής σε κανένα δικαστήριο και αποδεικτική διαδικασία.
Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων. Ο κ. Πεπόνης έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθεί γιατί η λίστα δεν αξιοποιήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια. Το αδίκημα που ερευνά ο κ. Πεπόνης και ο κ. Μουζακίτης είναι αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.
Την ίδια ώρα, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας προσήλθαν ο νυν και όλοι οι πρώην επικεφαλείς των ΣΔΟΕ.