Στην φυλακή ο Γιάννης Σμπώκος μετά την απολογία του. Ελεύθερη η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Θάνατος - μυστήριο του Βλάση Καμπούρογλου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
Μυστήριο καλύπτει τον ξαφνικό θάνατο ενός ακόμα προσώπου που ενεπλάκη στην ιστορία της αγοράς των ρωσικών πυραύλων ΤΟR Μ1 το 1999, υπόθεση για την οποία φέρεται να δωροδοκήθηκε ο πρώην υπουργός άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο Βλάσης Καμπούρογλου που βρέθηκε νεκρός κάτω από άγνωστες συνθήκες το Σάββατο στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και παρέμενε χρόνια άφαντος στην Ελλάδα, είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τις εταιρείες Drumillan International Hellas στην Αθήνα και Drumillan Offest ltd στην Κύπρο, μέσα από τις οποίες φέρεται να πέρασαν τα χρήματα της μίζας για τους ΤΟΡ προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ο άνθρωπος αυτός επρόκειτο – σύμφωνα με πληροφορίες – σύντομα να κληθεί από τις δικαστικές αρχές για να καταθέσει σχετικά διαδρομές του μαύρου χρήματος και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση αγοράς των ρωσικών πυραύλων.
Ωστόσο τα γεγονότα πρόλαβαν τη δικαστική έρευνα Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές δικαστικές αρχές, 16.202.000 Ελβετικά φράγκα έφυγαν – παρατύπως – από τη ρωσική ΑΝΤΕΥ (κατασκευαστή των πυραύλων) προς την Κυπριακή Drumillan μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και από εκεί μέσ της Credit Agricole Ελβετίας για την εταιρεία Bluebell που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας ο οποίος υπέδειξε τον πρώην υπουργό ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Bluebell άρα και παραλήπτη της μίζας.
Ο 60 χρονος επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν το 2004 εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της αγοράς των πυραύλων TORM1.
Τότε είχε υποστηρίξει ότι ο ρόλος του περιορίστηκε μόνο στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της σύμβασης και ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, προκαλώντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις των μελών της επιτροπής.
Ο ίδιος είχε καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου στον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση των ΤΟR. Εννέα χρόνια μετά οι Νικόλαος Ζήγρας εντάσσει στη συμπληρωματική του απολογία το Βλάση Καμπούρογλου στον στενό κύκλο των διαχειριστών του μαύρου πολιτικού χτήματος που κατέληξε στον Άκη Τσοχατζόπουλο και αναφέρει: "Ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο Fouad Al Zayat, o Γιάννης Σμπώκος ήταν οι βασικοί διαχειριστές των δωροδοκιών του Άκη Τσοχατζόπουλου από τα εξοπλιστικά προγράμματα."
Προφυλακιστές ο Σμπώκος
Μετά την απολογία του – μέσω υπομνήματος – στον ανακριτή ο Γιάννης Σμπώκος κρίθηκε προφυλακιστέος να και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά και οποιαδήποτε σχέση με τα όσα αναφέρει στις σημειώσεις του ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τα χέρια του Γ. Σμπώκου, πέρασαν 40 εκατ. ευρώ τα οποία στη συνέχεια έγιναν 80 από τις τοποθετήσεις που έκανε ο ίδιος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε πως ο πρώην υπουργός βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και εκτιμώντας πως εκείνος είχε χρήματα, τον ανέφερε στις σημειώσεις του. Ο κ. Σμπώκος πρόσθεσε πως το 2010 άγνωστοι είχαν κάψει το αυτοκίνητό του, ενώ είχε δεχθεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα, μεταξύ αυτών και ένα από την Βίκυ Σταμάτη.
Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Γκούντρουν
Χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, μετά την απολογία της στους ανακριτές.
Η Γκούντρουν Μολντενάουερ, χαρακτήρισε "μυθομανή" τον Νίκο Ζήγρα που είχε καταθέσει πως για τις μίζες γνώριζαν και η νυν και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και υποστήριξε ότι ένα επίμαχο ακίνητο έχει αγοραστεί, προέρχεται από χρήματα άλλης αγοραπωλησίας και δικαιολογείται πλήρως.
Ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε:
"Αναπτύξαμε τα επιχειρήματα της συζύγου του πρώην υπουργού. Επαναλαμβάνω, καταρρίφθηκαν οι συκοφαντίες του Ζήγρα ως χάρτινος πύργος και αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους. Το δε πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν τεκμηριώθηκε μετά τα στοιχεία που εμείς προσκομίσαμε στην ανάκριση".