Το κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας που επικράτησε στη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε στην αρχή των δηλώσεών του ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση επιτυχίας για την Ελλάδα είναι η παραμονή στο ευρώ.
Όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της επιμήκυνσης.
Μάλιστα πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως για ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ανοιχτά το θέμα του επιπλέον χρόνου που ζητά η Ελλάδα, ενώ η Άγκελα Μέρκελ είπε πως κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί αφήνοντας έτσι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Γερμανίδα πολιτικός έδειξε να κατανοεί την αναγκαιότητα της εκταμίευσης της δόσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στο σύνολό της, ενώ φαίνεται πως η γερμανική πλευρά προκρίνει λύση – πακέτο, για Ελλάδα και Ισπανία.
Ωστόσο η κα Μέρκελ φαίνεται πως έθεσε και το θέμα των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, η οποία πρέπει πλέον να επιταχύνει την ψήφιση των μέτρων.
"Ο ελληνικός λαός ματώνει"
Την ειλικρίνεια, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη που χαρακτήρισαν τις σημερινές συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με την έναρξη των δηλώσεών του στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η έξοδος από την ύφεση και τόνισε: "Να βγει (η χώρα) από την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα. Όπως επίσης και την δημοσιονομική προσαρμογή που είναι δική μας προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον υποχρέωση από την σύμβαση που έχουμε υπογράψει".
"Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Δεν ζητάει περισσότερα χρήματα. Δεν ζητάει χάρες. Το μόνο που ζητάει είναι ευκαιρία να σηκωθεί στα πόδια του το ταχύτερο, να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει όλους τους στόχους", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
"Δεν είμαι δασκάλα για να δώσω βαθμούς"
"Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα από κοινού", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία σημείωσε πως η Ελλάδα βιώνει μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς "ζητούνται πάρα πολλά από τους ανθρώπους". "Πρέπει να πω ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και αφού αναφέρθηκε και στα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup πρόσθεσε: "Είμαι της άποψης ότι παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι τόσο δύσκολη αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει η Ελλάδα γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δραματικά αργότερα. Είναι λοιπόν κοινό μας συμφέρον εμείς όλοι στην Ευρώπη να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας μέσα στην Ευρώπη και να δείξουμε στην Ευρωζώνη ότι είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματά μας".
"Εγώ εδώ δεν είμαι δασκάλα για να δώσω βαθμούς αλλά για να ενημερωθώ, να πληροφορηθώ, να δώσω υποστήριξη σ' ένα δρόμο , ο οποίος είναι δύσκολος και ξέρουμε πολύ καλά και στη Γερμανία πόσο καιρό χρειάζεται για να υλοποιήσει κανείς μια μεταρρύθμιση. Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια και ξέρω σε μας πόσο διήρκεσε μέχρι ότου φτάσουμε επίπεδο το διοικητικό", κατέληξε η Άγκελα Μέρκελ.
Αντιδράσεις κομμάτων
Οι δηλώσεις αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "επικοινωνιακό φιάσκο", ενώ οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" τονίζουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος έμεινε στην "ευχή" για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει την επίσκεψη "πολιτική υποταγή της συγκυβέρνησης", ενώ το ΚΚΕ αναφέρει πως η Άγκελα Μέρκελ ουσιαστικά ζητά "να αποδεχθεί ο λαός τις άγριες θυσίες".
Με τον Πρόεδρο & επιχειρηματίες
Μετά τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος συνοδευόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και εν συνεχεία μετέβη στο ξενοδοχείο Hilton, όπου συνομίλησε με 12 Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και στελέχη γερμανικών επιχείρησεων που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν το θέμα της ρευστότητας, ενώ από την πλευρά της η καγκελάριος τους διαβεβαίωσε πως αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με την εκταμίευση της δόσης, σημειώνοντας πάντα ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας.
Σε άλλο σημείο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε προς την Άγκελα Μέρκελ ότι το μισθολογικό κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, άποψη την οποία η κα Μέρκελ είπε πως θα μεταφέρει στην τρόικα.
Σε αστυνομικό κλοιό
Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της κα Μέρκελ στην Αθήνα, η πόλη θύμιζε "φρούριο" καθώς άνδρες της Τροχαίας διέκοπταν την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους, ενώ παρέμειναν κλειστοί πολλοί σταθμοί του μετρό. Ειρηνικά πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Υποδοχή στο αεροδρόμιο
Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, έφτασε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", όπου την υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άγημα του στρατού.
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την επιθεώρηση του αγήματος επιβιβάστηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο και μετέβησαν στο μέγαρο Μαξίμου. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις ο κ. Σαμαράς μπροστά στις κάμερες είχε σύντομο διάλογο με την Γερμανίδα Καγκελάριο αναφορικά με το μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο.