Υποχρεωτικά σε συμβολαιογράφο θα απευθύνονται οι πολίτες για να πιστοποιούνται οι όποιες οικογενειακές αλλαγές, όπως προβλέπει το νέο σύστημα Αριάδνη που παρουσίασε ο υπ. Εργασίας. Στόχος, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού που ζημιώνει το Δημόσιο.
Υποχρεωτικά σε συμβολαιογράφο θα απευθύνονται οι πολίτες για να πιστοποιούνται οι όποιες οικογενειακές αλλαγές, όπως προβλέπει το νέο σύστημα Αριάδνη που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Στόχος, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού, που προκαλεί ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αφού οι μηχανισμοί ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων για την καταβολή των συντάξεων αποδεικνύονται ελλιπείς.
Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις θανάτου για να εκδοθεί άδεια ταφής θα απαιτείται ειδικό έγγραφο δήλωσης του θανάτου του συνταξιούχου που θα συντάσσεται από συμβολαιογράφο. Αντίστοιχα έγγραφα θα απαιτούνται και για τον γάμο αλλά και το διαζύγιο του ασφαλισμένου.
Το κόστος σύνταξης των πράξεων αυτών θα κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ, κατά περίπτωση, και θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο μόνο στις περιπτώσεις δήλωσης θανάτου του συνταξιούχου. Στις περιπτώσεις γάμου και διαζυγίου, θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με αυτή την παρέμβαση θα ενημερώνονται άμεσα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συμβολαιογράφων Κώστα Βλαχάκη, πρόκειται "ουσιαστικά για ένα μέσο να γίνει η παροχή της πληροφορίας για τη μεταβολή δεδομένων του Έλληνα πολίτη άμεσα, γρήγορα και αξιόπιστα". Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας εντάσσεται σε βάθος περίπου 3 ετών και η μηχανοργάνωση των ληξιαρχείων όλης της χώρας.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα μεταφερθεί σε αυτά η διαδικασία πιστοποίησης και καταγραφής όλων των αλλαγών που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων.
Το ΚΚΕ σχολιάζει πως "το άθλιο φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού, που είναι δημιούργημα της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ανασύρεται τώρα από τα ντουλάπια και αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει το λαό".
Είπε στο MEGA…
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει η παραβατικότητα σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". Ο κ. Βρούτσης μίλησε για 500 εκατ. ευρώ τα οποία χάνονται ετησίως και τόνισε ότι εκτός από "δημοσιονομικό πρόβλημα είναι και κοινωνικά άδικο".
Τα ελεγκτικά εργαλεία παρεμβαίνουν μόνο σε ένα πεδίο παραβατικότητας, αυτό του θανάτου, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πεδία που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, όπως οι άγαμες χήρες και οι συντάξεις χηρείας.
"Η Αριάδνη που παραπέμπει στο λαβύρινθο και το μίτο, θα μας δώσει τη δυνατότητα η Ελλάδα τα ασφαλιστικά ταμεία να δουν ένα εκσυχρονιστικό άλμα" είπε ο υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "από 1/-1/2013 δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα".
"Τυφλά" χαρακτήρισε τα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά τις αλλαγές σε δημογραφικό και οικογενειακό επίπεδο και εκτίμησε ότι "μέσω της συμβολαιογραφικής παρέμβασης που δεν θα είναι χρονοβόρα, η Ελλάδα κάνει άλμα προς τα μπροστά".
Αναφερόμενος στη συμβολαιογραφική πράξη που πρέπει να γίνεται πριν από κάθε μυστήριο ο κ. Βρούτσης είπε: "Για να γίνει κηδεία ή γάμος υπάρχει ληξιαρχική πράξη. Τη δουλειά μέχρι σήμερα την κάνουν τα γραφεία τελετών για τις κηδείες… Απλά θα υπάρξει ένα διοικητικό βήμα παραπάνω, που θα το κάνουν πάλι τα γραφεία τελετών, θα επιφέρει και άλλα οφέλη. Θα γίνεται διασταύρωση και του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ. Θα ενημερώνεται άμεσα η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων. Θα έχουμε αμέσως μια ταυτοποίηση αλλαγών. Το εγχείρημα είναι μεγάλο".
Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των δικαιούχων σύνταξεων του ΙΚΑ που δεν απογράφησαν ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι θα μειωθεί, αλλά απομένει η απογραφή των άλλων ταμείων και ειδικότερα του ΟΓΑ, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αντίστοιχη εικόνα. Από 1/01/2013 δεν θα ξαναδεί κανείς αυτό περί μαϊμού συντάξεων, υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.
Ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι δεν θα μειωθεί, ενώ τόνισε ότι το θέμα των αποζημιώσεων είναι το μόνο ζήτημα που έχει τεθεί από την τρόικα, και το υπουργείο όπως επισήμανε δεν το δέχθηκε. Σε περίπτωση που πρέπει να μπει προαπαιτούμενο "τότε θα φτιάξουμε ειδικές γραμμές άμυνας, να επανατοποθετηθούμε. Δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο μέχρι τώρα" είπε ο υπουργός.