Έκκληση Σαμαρά προκειμένου να μην αποτελέσουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας εμπόδιο στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να διαφωνούν με νέες αλλαγές.
Κατανόηση από τους Ευρωπαίους, αλλά και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας εμπόδιο στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του ΜΕGΑ στις Βρυξέλλες Μαρίας Σπυράκη, o Aντώνης Σαμαράς δήλωσε πως "όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι έχουν θέσει στην υπηρεσία της πατρίδας όλο αυτό το διάστημα τον αγώνα και την αγωνία τους, θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν" και πρόσθεσε:
"Όποιοδήποτε διαδικαστικό πρόβλημα, όπως είναι το εργασιακό ή οτιδήποτε άλλο, να ξέρετε ότι τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα, σε μια διαπραγμάτευση που γίνεται με την τρόικα. Και τελικά θα περάσουν όλα εκείνα τα οποία πρέπει να περάσουν. Πολλά από αυτά- το επαναλαμβάνω- είναι επώδυνα, αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει και θα υπάρξει κατανόηση, τόσο από την Ευρώπη, σε ανώτατο επίπεδο, όσο και από τους πολιτικούς αρχηγούς, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα".
Η έκκληση Σαμαρά για κατανόηση έγινε με φόντο τις αντιδράσεις που προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά στους κόλπους του κυβερνητικού συναπισμού, με τη Δημοκρατική Αριστερά να επιμένει στην καταψήφιση αυτών των αλλαγών. Τη θέση αυτή διατυπώνουν καθημερινά δημοσίως τα στελέχη του κόμματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ": "Αν πειραχτούν τα εργασιακά εμείς δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας".
Από την Ιπποκράτους ζητούν όλα τα θέματα να έρθουν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών και θεωρούν πως οι κινήσεις του υπουργού Εργασίας δεν είναι ακόλουθες με τα όσα συμφωνήθηκαν στο Μαξίμου μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι διαφωνεί με την κατάργηση των τριετιών. "Σε αυτό το πλαίσιο -είπε- διαφωνούμε πλήρως με το καθεστώς κατάργησης τριετιών διότι και τους παλιούς δεν βοηθά αφού θα μειωθούν οι μισθοί τους και τους νέους διότι θα πει ένας εργοδότης γιατί να προσλάβω έναν νέο υπάλληλο και να μην πάρω έναν παλιό που θα έχει και εμπειρία".
Από το βήμα της ίδιας εκπομπής, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει "το πιο σκληρό και ανελαστικό εργασιακό καθεστώς" και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι τριετίες έχουν τελειώσει με τη μνημονιακή σύμβαση του περασμένου Φεβρουαρίου.
Εν αναμονή της απάντησης στο e-mail που έστειλε στην τρόικα με τη συμβιβαστική πρόταση, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμά πως θα δοθεί μάχη για την προστασία των μεσαίων και χαμηλών αποδοχών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΜΕGΑ:
"Αποτελεί σταθερή μας θέση. Οι τριετίες πρέπει να διατηρηθούν. Επιπλέον για τις αποζημιώσεις, στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων και κυρίως εκείνων που βρίσκονται στα μεσαία και χαμηλά μισθολογικά επίπεδα".
Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο εργασιακό είναι ασφυκτικά αφού το θέμα πρέπει να λυθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς οι αλλαγές στο εργασιακό είναι προαπαιτούμενες για να πάρουμε τη δόση.