Άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ζήτησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, σε μια μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.
Άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ζήτησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, σε μια μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές να πηγαίνουν στη Βουλή σαν πολυνομοσχέδιο και τα δημοσιονομικά μέτρα να εντάσσονται στον προϋπολογισμό.
Την Πέμπτη, στην ομάδα εργασίας των Βρυξελλών (euroworking group) αναμένεται να εκτιμηθεί πότε θα γίνει και πώς το κρίσιμο Eurogroup που καλείται να ανάψει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης.
"Έγινε ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος. Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ για τα εργασιακά είπε "γίνεται διαπραγμάτευση, θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες".
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται "πάρα πολύ κοντά" σε συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά θέματα, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη συνεδρίαση στο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έδωσε οδηγίες προς όλους τους υπουργούς που έχουν εκκρεμότητες με την τρόικα, ζητώντας ταχεία προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών και συντονισμό ενεργειών με τον υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να κλείσει εντός των επόμενων ημερών η συμφωνία με την τρόικα.
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" παραμένει το εργασιακό, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για διατήρηση του πλαισίου των τριετιών, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα η παροχή συγκεκριμένων στοιχείων στην τρόικα για την άμεση αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και ο φάκελος του Φορολογικού, δηλαδή η νέα φορολογική κλίμακα, ο τρόπος φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.
Πέρα από τον αγώνα δρόμου για τα διαρθρωτικά μέτρα, θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα για το 2013 ανέρχονται στα 9,2 δισ. ευρώ και για το 2014 στα 4,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το σκληρό πακέτο, δηλαδή οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα φτάσει τελικά στα 7,8 δισ ευρώ!
Στο πακέτο των μισθολογικών περικοπών συμπεριλαμβάνονται:
Η μείωση έως 35% στα ειδικά μισθολόγια αναδρομικά από την 1η Αυγούστου
Η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων
Η εξομοίωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ με το Νέο Μισθολόγιο
Η αναστολή των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων.
Στο πακέτο των παρεμβάσεων στις συντάξεις, συμπεριλαμβάνονται:
Η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη
Η κατάργηση των Δώρων ακόμα και στον ΟΓΑ
Το "ψαλίδι" στο άθροισμα κύριων- επικουρικών πάνω από τα 1.000 ευρώ
Η μείωση στα εφάπαξ.
Όσον αφορά στα επιδομάτα, ξεχωρίζουν η απόφαση για καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη, καθώς και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, που πλέον θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.